Gir Frp skylda for rasismen

LO-leder Yngve Hågensen ga Fremskrittspartiet hovedansvaret for rasistiske holdninger da han åpnet LO-kongressen lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hågensen gikk knallhardt til verks mot Frp, til trampeklapp fra kongressen og velfylte gjestebenker.

– Når historien om Fremskrittspartiet skal skrives, må partiet og dets ledelse stilles til ansvar for at det i første rekke var de som skapte grobunn for det svineriet som er avslørt i vårt politiske miljø. Vi ser allerede hvordan partiets ledelse forsøker å grave opp igjen det grumset som gjorde at de kastet ut Vidar Kleppe og hans meningsfeller. Nå vil de gjøre Kleppes politikk til sin, sa Hågensen.

Lusa i live

Den avtroppende LO-lederen sa at Fremskrittspartiet har foretatt en slags avlusning i den senere tid - "men lusa er i live", som han sa.

– Norsk fagbevegelse må ha blant sine viktigste oppgaver å sørge for å bli kvitt disse umenneskelige holdningene som deler av Fremskrittspartiet fortsatt representerer, og som utbryterne fra partiet står for i enda sterkere grad, sa Hågensen etter å ha tatt et kraftig oppgjør med rasisme og nazisme.

- Rør ikke avtalefestet pensjon

Hågensen bannet skikkelig bare en gang i sin siste åpningstale til en LO-kongress, og det var da han svor på at ingen skal få røre ved retten til AFP - avtalefestet pensjon.

– Enkelte politikere og næringslivsfolk mener at denne ordningen er "for gunstig". De som kritiserer ordningen, har det til felles at de sjæl har ordninger som er minst dobbelt så gode, sa Hågensen.

Han kommenterte ikke statsministerens omstridte uttalelser om at det er urealistisk for Ap å samarbeide med SV og Sp, men advarte advarte sterkt mot høyrepartienes holdning til faglige rettigheter. – Fagbevegelsen må ved stortingsvalget mobilisere mot høyrekreftene. Ikke bare mot Fremskrittspartiet, men også mot Høyre, som til tider og i enkelte saker framstår som et fagforeningsfiendtlig parti. Også i sentrum har vi grunn til å være bekymret for faglige rettigheter. Det er ikke mange vi kan stole på i det politiske miljø når det gjelder faglige rettigheter, sa han.

Bindingen til Arbeiderpartiet

LOs nære forhold til Arbeiderpartiet vil bli et sentralt tema når kongressen søndag skal diskutere det 21. århundres velferdssamfunn, etter innledninger av Hågensen og statsminister Jens Stoltenberg.

Mange utsendinger på kongressen står til venstre for Ap. SV er for første gang på gjestelisten til kongressen, og SVs leder Kristin Halvorsen var til stede ved åpningen. Mange Ap-tilhengere i fagbevegelsen vil heller samarbeid til venstre enn med for eksempel Kjell Magne Bondevik. Ap kan ifølge Hågensen regne med en sterk faglig-politisk valgkamp fra LOs side.

– Sammen med Arbeiderpartiet går vi ut i denne valgkampen, som han sa.

Grådige motparter

Næringslivets lederlønninger og bonusordninger fikk nok en gang sitt pass påskrevet fra Hågensen. – I fagbevegelsen må vi ha lov til å etterlyse moral hos dem som forlanger ansvar av oss. En vanlig industriarbeider må bruke hele sitt arbeidsliv for en inntekt som noen ledere tilegner seg i løpet av ett år.

Ingen skal fortelle meg at ledere i norsk næringsliv er så verdifulle at vi må la en slik urettferdighet få utvikle seg. Vi kan ikke la denne egoismen og grådighetskulturen få grobunn i et demokratisk og sivilisert samfunn, sa Hågensen med adresse til de "grådige motparter". JENS PÅ BESØK: Statsminister Jens Stoltenberg var blant gjestene da LO-leder Yngve Hågensen lørdag åpnet LO-kongressen. Foto: SCANPIX NY LO-BOSS: Tirsdag overtar Gerd-Liv Valla som LO-leder etter Yngve Hågensen. Lørdag åpnet LOs kongress. Foto: SCANPIX