Gir full gass for Snøhvit

Ap-regjeringen vil forsøke å banke igjennom den storstilte gassutbyggingen av Snøhvit-feltet i Barentshavet før den avsettes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Olje- og energidepartementet har forberedt saken i det stille og er etter det Dagbladet forstår klare til å gi sitt klarsignal med det aller første.

Miljøbevegelsen med Bellona og Natur og Ungdom i fremste rekke mener at vanlige behandlingsregler i olje og gass-saker er fraveket i hastebehandlingen av gigangprosjektet i det følsomme havområdet.

Hastesak

Fra Olje- og energidepartementet bekreftes det at Snøhvit er en hastesak:

- Så snart vi får utbyggings- og driftsplan fra lisenshaverne, er vi klare til å behandle saken. Vi snakker om en rask behandling, men det er tvilsomt om man rekker å få saken unna før et eventuelt regjeringsskifte, sier informasjonssjef Sissel Edvardsen i Olje- og energidepartementet.

Hun legger til at miljøbevegelsen og andre høringsinstanser allerede har fått anledning til å uttale seg på vanlig måte.

- Skandale

Sentrum og SV på Stortinget, Bellona og Natur og Ungdom fastslår at dette langt fra er tilstrekkelig.

- Ingen har fått anledning til å uttale seg om det konkrete utbyggingsprosjektet. Etter det vi vet er saken allerede under behandling og har vært forberedt i lengre tid. Dette er en miljøpolitisk skandale. Jeg har aldri vært borti en så skandaløs behandling av en så viktig miljøpolitisk sak. Vi snakker om den mest kontroversielle utbyggingen noensinne i norske havområder, sier leder i Natur og Ungdom, Elin Lerum Boasson, til Dagbladet.

Bellona og Frederic Hauge vil forsøke å bruke fin-juss for å stikke kjepper i hjulene for utbyggingen, som ifølge miljøbevegelsen bankes igjennom uten at vanlig saksbehandlingsprosedyrer følges.

Bekymret

Tidligere olje- og energiminister Marit Arnstad er bekymret over det hastepreg saken nå synes å anta:

- Ingen er tjent med at denne saken hastebehandles, uavhengig av hvilken mening man måtte ha om utbyggingen. Vanlige høringsregler; to uker innad mellom departementene og seks uker eksternt, må overholdes. Det er minimum. Dette er en meget stor utbyggingssak, der alle regler må følges til punkt og prikke, sier Arnstad til Dagbladet.

<B>HAR HASTVERK:</B> Olje- og energiminister Olav Akselsen.