Gir full støtte til norsk klimaløsning

Men Gro og hennes kolleger mener verden må stille opp bedre for de fattige landene.

 GIR FULL STØTTE TIL NORSK FORSLAG Gro Harlem Brundtland er i København i forbindelse med klimatoppmøtet.  Foto:  Hane Hvattum / Dagbladet
GIR FULL STØTTE TIL NORSK FORSLAG Gro Harlem Brundtland er i København i forbindelse med klimatoppmøtet. Foto: Hane Hvattum / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KØBENHAVN (Dagbladet): Gro Harlem Brundtland, Irlands tidligere president Mary Robinson og tidligere EU-kommisær Margot Wallström mener at industrialiserte land må ta et stort ansvar overfor fattige land, og mener de må komme med klare løfter og forpliktelser. Og Gro gir sin fulle støtte til det norske finansieringsforslaget, som nå er en del av et større dokument som også Australia, Storbritannia og Mexico har undertegnet.


- Bra
- Jeg synes det å bruke noe som gir automatisk finansiering er viktig, så slipper man å bevilge penger hvert år, sier Gro Harlem Brundtland til Dagbladet.

Felleserklæringen fra de fire landene har Gro ennå ikke sett. Det ble lagt fram på en pressekonferanse i dag klokka 15.

- Jeg har ikke sett det dokumentet, men er ikke overrasket. Det norske og det meksikanske forslaget har over lang tid fått mye oppmerksomhet. Det har vært mye kontakt der for å kombinere innsatsen og lage et felles forslag. At flere land blir med på det, er bra. Vi trenger gode forslag, sier Gro Harlem Brundtland.

- Venter på bedre resultater
Men Gro er ikke fornøyd med den generelle innsatsen til de rike landene.

- Jeg venter på bedre resultater enn dette, sier hun.

Innspillet fra Club de Madrid handler ifølge Gro om klimarettferdighet. Club de Madrid krever at de rike landene kutter utslippene sine med minst 30 prosent. De krever at det brukes penger på ny energi, arbeid mot avskoging og ikke minst penger til klimatilpasning. Minst 100 milliarder Euro i året må gå til klimatilpasning, mener de. En spesiell sympati har de for kvinner i fattige land.

- Må ta dem på alvor
- Med dette ønsker vi å inspirere. Vi håper vi kan bidra til avtalen. Vi får ikke en global avtale uten at alle deler det samme målet om en trygg verden. Vi må ta på alvor de som vil lide og de som allerede lider, sa Brundtland da hun overleverte sin rapport til sjefen for FNs klimaforhandlinger, Yvo de Boer.

Dagbladet følger saken, trykk Ctr F5.

GIR STØTTE: Tidligere EU-kommisjonær for miljø, Margot Wallström Foto: Scanpix.
GIR STØTTE: Tidligere EU-kommisjonær for miljø, Margot Wallström Foto: Scanpix. Vis mer