Gir fylla skylda for fødselstall

Den polske politikeren blir omtalt som «en patriarkalsk gammel nisse» etter å ha kommet med påstander om at overdreven drikking blant unge kvinner er årsaken til landets lave fødselstall.

- OVERKONSUM: Jaroslaw Kaczynski, som leder Polens regjerende parti, møter motstand etter påstander om at landets lave fødselstall delvis skyldes overkonsum av alkohol blant unge kvinner. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB
- OVERKONSUM: Jaroslaw Kaczynski, som leder Polens regjerende parti, møter motstand etter påstander om at landets lave fødselstall delvis skyldes overkonsum av alkohol blant unge kvinner. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB Vis mer
Publisert

Leder av det regjerende polske partiet, Jaroslaw Kaczynski (73), hevdet i helga at overdreven drikking blant unge kvinner er årsaken til EU-landets lave fødselstall.

Det skriver The Guardian.

- Dersom vi ser en fortsettelse av situasjonen der unge kvinner drikker like mye som menn på deres alder fram til de blir 25 år, så vil det ikke bli noen barn, sa Kaczynski lørdag.

- For å bli alkoholiker må en mann i gjennomsnitt drikke i 20 år... mens en kvinne bare må det i to, fortsatte politikeren.

- Hard på flaska

Kaczynski, som leder det høyreorienterte partiet Lov og rettferdighet (PiS), er selv barnløs, ifølge avisa.

73-åringen skal lørdag ha hevdet at informasjonen hans kom fra en lege som «klarte å kurere en tredjedel av hans mannlige alkoholiserte pasienter, men ingen kvinner».

Politikeren skal ha presisert at han mener at kvinner ikke skal få barn i for ung alder, «fordi en kvinne må modnes for å bli mor».

- Men hvis hun er hard på flaska til hun er 25 år - jeg tuller litt her - så lover det ikke godt for fødselsraten, fortsatte han.

- Gammel nisse

Påstandene har vekket harme, og medlemmer av opposisjonen har kritisert Kaczynski for å komme med «tullete» kommentarer, skriver The Guardian.

Venstrepolitiker Joanna Scheuring-Wielgus omtaler kommentarene som søppel, og kalte Kaczynski «en patriarkalsk gammel nisse».

- Vi kunne selvfølgelig ha ledd av dette, laget memes ut av det, men det er en alvorlig, tragisk sak, sa hun til journalister mandag.

Katarzyna Lubnauer, en lovgiver i den liberale Civic Coalition (KO), har uttalt at Kaczyński er «ute av kontakt» og at kommentarene hans er «tull og fornærmende mot kvinner».

- Velger kjæledyr

Kaczynski er ikke den første om å ha omstridte meninger om årsaken til at fødselsraten er lav i mange europeiske land.

I januar i år rettet Pave Frans skarp kritikk mot par som ikke får barn, og spesielt de som velger å ha kjæledyr i stedet.

- Altfor mange par har ikke barn fordi de ikke vil ha dem, eller så har de ett barn og ønsker ikke flere, sa paven under en audiens i Vatikanet.

Ifølge ham blir befolkningen eldre og mindre medmenneskelig når «rikdommen i det å være foreldre går tapt».

- Men de har gjerne hunder og katter. Kjæledyrene tar plassen til barna. Jeg skjønner at dette kan virke morsomt på noen, men det er sånn virkeligheten har blitt, sa han, og oppfordret dem som er i par, til å vurdere å få barn, sa paven.

KRITIKK: I januar i år rettet Pave Frans skarp kritikk mot par som ikke får barn, og spesielt de som velger å ha kjæledyr i stedet. Foto: Marco Bertorello / AFP / NTB
KRITIKK: I januar i år rettet Pave Frans skarp kritikk mot par som ikke får barn, og spesielt de som velger å ha kjæledyr i stedet. Foto: Marco Bertorello / AFP / NTB Vis mer

Fødselsrate

Ifølge The Guardian anslår offisiell statistikk at den nåværende fødselsraten er på litt over 1,3 barn for hver kvinne i Polen - et tall under både EU-gjennomsnittet og terskelen for generasjonsfornyelse.

Tall fra SSB viser at det i 2020 i Norge ble født 53 000 barn i Norge. Det er 1 500 færre enn året før og 8 800 færre enn i 2009. Samlet fruktbarhetstall (SFT) ble da målt til 1,48 barn per norske kvinne.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer