Gir gass med gass

AS Sporveisbussene i Oslo ruller i disse dager inn i gassalderen, foreløpig for en prøveperiode på to måneder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Både busselskapet og samferdselsminister Torild Skogsholm håper prøveperioden med bruk av komprimert naturgass (CNG) som drivstoff skal falle heldig ut.

Busser med denne gasstypen er vesentlig mer miljøvennlige enn de nåværende dieselbussene som Sporveisbussene har vel 300 av, og at det forurensende NOx(nitrogenoksid)-utslippet reduseres med 80 prosent. Støyen er vesentlig redusert både inne i bussen og utenfor.

- Velkommen etter, gratuleres det fra Gaia Trafikk i Bergen, som i fire år har brukt gassbusser på sine ruter i og rundt Bergen sentrum. Foreløpig er det ikke bedriftsøkonomisk lønnsomt uten støtteordninger å drive de 38 bussene som Gaia opererer, men selskapet er innstilt på å fortsette med dem.

Interessant alternativ

- Det viktigste for oss nå er å gjøre de ansvarlige for kollektivtrafikken i Oslo oppmerksom på at busser drevet med naturgass fra Nordsjøen kan være et interessant alternativ ved kjøp av nye busser de nærmeste årene, sier direktør Tore Berg i AS Sporveisbussene.

Berg peker på at slike busser er teknisk utprøvd og velfungerende, noe som er bevist ved drift i mange byer over flere når. Foruten i Bergen brukes bussene i Göteborg og Malmø. I tillegg er det også satt i gang prøvedrift i Stockholm. I hele Europa er vel 2.000 slike busser i bruk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer