RASER: Ap's fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik, mener barne- og familieminister Audun Lysbakken (SV) gir gratispoeng til høyresiden ved å snakke om tredeling av foreldrepermisjonen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
RASER: Ap's fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik, mener barne- og familieminister Audun Lysbakken (SV) gir gratispoeng til høyresiden ved å snakke om tredeling av foreldrepermisjonen. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

- Gir gratispoeng til Høyre

Ap-topp angriper Audun Lysbakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ap's fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik, raser mot barne- og familieminister Audun Lysbakken. Sandvik mener Lysbakken er i ferd med å ødelegge pappapermen som en vinnersak for de rødgrønne ved å snakke om tredeling.

- Gir Høyre velgere - Forslaget om 15 uker til mor - 3 uker før fødselen og 12 etter -, 12 uker til far og 20 uker (ev. 30 uker med 80 % lønn) til frivillig deling, er et meget godt forslag, men det er ingen tredeling. Derfor bør det heller ikke framstilles som det. Mange kvinner tror derfor regjeringens nye forslag svekker kvinnenes posisjon etter fødsel, tordner Sandvik.

- På denne måten legger vi ballen på straffemerket for Høyre og deres snakk om valgfrihet. Vi risikerer å gi Høyre velgere de aldri før har hatt, og setter dermed hele pappakvoten unødig i spill.

- Istedenfor burde den foreslåtte modellen presenteres som det den er, nemlig en mer fleksibel foreldrepermisjon som tar utgangspunkt i dagens gode ordning, med større valgfrihet for den enkelte familie, til beste for barnet og med mer tid for far uten å innskrenke makspermen for mor/far, avhengig av hvordan familien velger å innrette seg, sier Sandvik.

- Tapte tredeling Ap-politikeren mener Lysbakken bidrar til å spre misforståelse om den nye modellen for foreldrepermisjon.

- Begrepet «tredeling» gir inntrykk av at foreldrepermisjonen skal deles i tre like deler. Men de som gikk inn for tredeling av permisjonen, tapte den kampen. Statsminister Jens Stoltenberg var tydelig på det. Den løsningen som regjeringen kommer med, bygger på dagens ordning og utvider pappakvoten.

Kan tape pappakvoten - Hvis vi fortsetter å bruke den retorikken som Lysbakken legger opp til, da scorer høyresida. Folk vil ikke at noen skal sitte på et kontor i Oslo og bestemme hvordan familiene skal ta ut permisjonen. Hvis det inntrykket fester seg blant våre kjernevelgere i sosialdemokratiet, innenfor tunge omsorgsyrker og serviceyrker, at vi vil svekke disse kvinnenes permisjonsrettigheter, da vinner Høyre denne debatten, sier Ap-politiekeren og fortsetter:

- Da vil en av de store velferdsreformene venstresida har slåss for i flere tiår, gå tapt. Da kan vi i 2013 få et stortingsflertall som avskaffer pappakvoten, og da rykker vi tilbake til start, advarer Sandvik.