Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gir grønt lys for mobile gasskraftverk

Regjeringen gir klarsignal for å sette i gang de omstridte mobile gasskraftverkene.

 SIER JA: Statsminister Jens Stoltenberg og resten av regjeringen har i statsråd gitt Statnett dispensasjon for de strenge kravene, og lov til å starte de mobile gasskraftverkene. Foto: SCANPIX.
SIER JA: Statsminister Jens Stoltenberg og resten av regjeringen har i statsråd gitt Statnett dispensasjon for de strenge kravene, og lov til å starte de mobile gasskraftverkene. Foto: SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Regjeringen har i statsråd i dag vedtatt at de mobile gasskraftverkene på Tjeldbergodden og Nyhamna i Møre og Romsdal kan settes i gang på kort varsel.

Statnett søkte om økt beredskap etter den vanskelige strømsituasjonen i vinter, og har nå fått dispensasjon fra miljømyndighetenes konsesjonsvilkår og utslippstillatelser. Igangsetting av kraftverkene kan skje både ved driftsbrudd og driftsvanskeligheter og skal kunne skje på kort varsel. Kapasiteten til kraftverkene er på 300 megawatt.

Samtidig ferdigstilles oppgraderingen av linjen fra Sverige til Midt-Norge denne helgen, slik at det blir 400 megawatt økt overføringskapasitet inn til regionen.

- 400 megawatt økt linjekapasitet inn til Midt-Norge pluss 300 megawatt reservekraft i økt beredskap er viktig for kraftsituasjonen i Midt-Norge. Selv om prisen i dag ligger på 38 øre per kilowattime så er ikke situasjonen løst ennå. Vi må få belyst alle sider ved den uholdbare situasjonen vi har hatt i vinter, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

NVE er bedt om å utarbeide en fullstendig rapport om vinterens kraftsituasjon og alle relevante forhold knyttet til kraftmarkedet.

Natur og Ungdom er svært misfornøyde med regjeringens avgjørelse.

-De mobile gasskraftverkene i Midt-Norge er den skitneste formen for kraftproduksjon vi har, og de forurenser mer enn dansk kullkraft. Hvorfor regjeringen tar denne avgjørelsen er for oss uforståelig når vi vet at klimagassutslippene må kuttes betraktelig, sier leder Ola Skaalvik Elvevold.

Han påpeker at de mobile gasskraftverkene vil kunne komme til å slippe ut over 700.000 tonn CO2 årlig ved full drift og dermed gjøre det enda vanskeligere for Norge å oppnå våre Kyoto-forpliktelser. Natur og Ungdom mener regjeringen i stedet burde satse på fornybar energi og en grønn krisepakke til Midt-Norge.

FÅR DISPENSASJON: Blir det priskrise utover våren, kan dette mobile gasskraftverket på Tjeldbergodden i Møre og Romsdal bli satt i gang. Foto: SCANPIX.
FÅR DISPENSASJON: Blir det priskrise utover våren, kan dette mobile gasskraftverket på Tjeldbergodden i Møre og Romsdal bli satt i gang. Foto: SCANPIX. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling