Gir halv mill. til «Elling»

Oslos kinodirektør Ingeborg Moræus Hanssen påtar seg det ansvaret kulturminister Valgerd Svarstad Haugland ikke vil ta - og støtter «Elling» med en halv million kroner i kampen om Oscar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Av og til er det bare slik at noe må gjøres. Hadde jeg vært kulturminister, så hadde jeg gjort det samme, sier Moræus Hanssen.

Hun reagerte spontant da det i forrige uke kom fram at Kulturdepartementet ikke gir en krone i støtte til markedsføring av «Elling» i USA før medlemmene av det amerikanske filmakademiet skal avgi sine Oscar-stemmer. Produsent Dag Alveberg søkte om 1,3 millioner kroner, men fikk bare en halv million - fra Norsk Filminstitutt og Utenriksdepartementet.

- «Heftig og begeistret» fikk to millioner fra Kulturdepartementet til å lansere seg i USA, og da undres jeg på hvorfor «Elling» ikke får noe.

Ny ordning

- Moræus Hanssen har nok glemt at vi har organisert dette arbeidet på en ny måte nå: Filminstituttet har ansvaret for disse tildelingene. Jeg sitter ikke i mitt departement på en pengesekk til slike utgifter. Dette er det mulig Moræus Hanssen ikke vet, for det er da også forholdsvis nytt, sier kulturminister Valgerd Svarstad Haugland.

Det var imidlertid departementet selv som ba om å få en søknad fra Alveberg, og at Filminstituttet har ansvaret for å støtte lanseringen av norske filmer i utlandet, er ikke nytt.

- Vi har hatt det ansvaret siden 1988, sier instituttets avdelingsdirektør Jan Erik Holst.

Andre har fått

Bare fire norske spillefilmer har vært Oscar-nominert og andre kulturministere har vært mye rausere med støtten enn Svarstad Haugland:

  • Da «Søndagsengler» ble Oscar-nominert i 1997, ga daværende kulturminister Turid Birkeland produsenten en halv million kroner i tillegg til støtten fra Filminstituttet. Filmen fikk til sammen 1,2 millioner kroner i støtte til markedsføring i USA.
  • Da Berlevåg Mannsangsforening reiste til USA i fjor høst for blant annet å markedsføre «Heftig og begeistret» som Oscar-kandidat, støttet daværende kulturminister Ellen Horn dem med to millioner kroner fra departementets pengesekk.

Spleiselag

- Jeg er forundret over kulturministeren. Ingen kulturbudsjetter blir sprengt om man bestemmer seg for å støtte de norske filmene som blir nominert til Oscar, sier Moræus Hanssen.

Men Svarstad Haugland mener likevel avslaget er riktig, blant annet fordi «Elling» i utgangspunktet har mottatt mer statsstøtte enn disse filmene

- Den har fått 17,3 millioner kroner i produksjonstilskudd, billett- og lanseringsstøtte. Og den har høye seertall, slik at både de som viser filmen og de som har produsert den, tjener gode penger. Da mener jeg det er helt ålreit at Oslo Kinematografer og Alveberg går inn i et slikt spleiselag som vi nå har fått, sier Svarstad Haugland.

Mangler 300000

Med støtten på 500000 kroner fra Oslo Kinematografer og de 700000 kroner som Alveberg betaler selv, mangler det nå bare 300000 kroner for å få fylt opp markedsføringsbudsjettet på to millioner - inkludert den halve millionen fra Norsk Filminstitutt og Utenriksdepartementet.

- Dette er fantasisk, særlig etter den nebbete holdning vi hittil har møtt, sier Alveberg.

Han håper flere nå vil støtte arbeidet med endelig å få en Oscar-statuett til Norge.

- Oscar er som de olympiske leker, og det er da noe vi ellers ikke nøler med å bruke penger på, sier kinodirektøren.

Pengene skal i hovedsak brukes til annonsering i amerikanske medier de siste ukene før Oscar-utdelingen. Oslo Kinematografer får igjen for støtten ved at ett av bildene som brukes i markedsføringen, viser Elling og Kjell Bjarne foran Colosseum kino i Oslo.

  • Oscar-prisene deles ut søndag 24. mars.

HALV MILLION-SMILET: - Det er en film om Oslo, om Majorstua, derfor støtter jeg den, sier Ingeborg Moræus Hanssen og gir en halv million til en takknemlig «Elling»-produsent Dag Alveberg.