Gir håp til fattige aidssyke

Det indiske medisinselskapet Cipla utfordrer nå verdens farmasøytiske giganter ved å tilby medisiner mot hiv og aids til 3,5 prosent av prisen på markedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA og Brasil er samtidig på randen av handelskrig fordi Brasil vil starte innenlandsk framstilling av aidsmedisin.

- Vi ser positivt på alle forsøk på å tvinge ned prisen på aidsmedisin. Bidraget fra indiske Cipla til dette prispresset er veldig positivt, sier Jon Lidén, talsmann for generaldirektør Gro Harlem Brundtland i Verdens helseorganisasjon (WHO).

Billig arbeidskraft

Cipla vil selge de tre medisinene som inngår i den anti-retroviral-blandingen kalt «hivcocktailen» til Leger Uten Grenser for rundt 3000 kroner per pasient i året, dersom de deler medisinen ut gratis til pasientene.

I USA og Europa forlanger de store farmasøytiske selskapene, som sitter på patentene til medisinene, fra rundt 88000 til over 130000 kroner for det samme.

Cipla-sjef Yusuf Hamied forklarte til nyhetsbyrået AP at de kan framstille medisinen så billig fordi de lager sine egne råstoffer og fordi arbeidskraft er så billig i India.

Handelskrig

For å få bidraget til å gå i balanse ville Cipla selge årsdosene av medisinene for 10500 kroner til forhandlerne, 5250 til regjeringer og 3000 til Leger Uten Grenser.

Dette vil revolusjonere kampen mot hiv og aids i fattige u-land, hvor epidemien er ute av kontroll.

Men de landene som tillater framstilling av såkalt «merkeløse» medisiner kan komme i strid med regelverket for internasjonal patentbeskyttelse under WHO. Land som bryter reglene risikerer straffetiltak.

Strid om «merkeløs» aidsmedisin kan utløse handelskrig mellom USA og Brasil.

Brasil har høstet stor ros for sin vellykkede kamp mot hiv og aids. Minst 580000 brasilianere er rammet. Men antallet nye tilfeller har nå stanset og antallet dødsfall falt siste åra.

Hittil har Brasil betalt markedspris for medisinen. Innenlandsk framstilling kunne halvert prisen, mener helsevesenet. Etter sju måneders resultatløse forhandlinger mellom Brasil og USA, brakte USA i januar tvisten inn for voldgift i Verdens handelsorganisasjon. Kjennelsen vil tidligst foreligge i juni.

WTO sier framstilling, utdeling og salg av disse medisinene må være innenfor gjeldende handelsavtaler.

- Men når vi ser hvilke dybder det er mulig å presse prisene ned til, er dette veldig viktig. Vi fører samtaler med medlemslandene og de farmasøytiske selskapene hvor vi også drøfter lavere priser i fattige land, sier Lidén.