Gir helsevesenet skylda for 55 selvmord

Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) har betalt ut millioner i erstatning etter selvmord som kunne vært unngått.

MANGE SELVMORD KUNNE VÆRT FORHINDRET: Helsevesenet burde avverget 55 selvmord i perioden 2001 til 2009. Det viser en gjennomgang Norsk pasientskadeerstatning (NPE) har gjort,
Illustrasjonsfoto: SCANPIX
MANGE SELVMORD KUNNE VÆRT FORHINDRET: Helsevesenet burde avverget 55 selvmord i perioden 2001 til 2009. Det viser en gjennomgang Norsk pasientskadeerstatning (NPE) har gjort, Illustrasjonsfoto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I perioden 2001 til 2009 har Norsk pasientskadeerstatning (NPE) behandlet 596 saker innenfor psykisk helsevern.  Av disse er det gitt 168 medhold, og det er utbetalt over 83 millioner kroner til pasienter og pårørende etter svikt i ytelse av helsehjelp.

Nær halvparten av sakene der det er gitt medhold dreier seg om selvmord eller selvmordsforsøk. Medholdsandelen er høyere for selvmord og selvmordsforsøk enn for alle andre typer skader innen psykisk helsevern.

NPEs gjennomgang viser at 55 selvmord og 22 selvmordsforsøk skyldes svikt ved helsehjelpen i form av mangelfull oppfølging eller sikring, mangelfullt tilsyn eller svikt i vurderingen av selvmordsfare. 

NPE opplyser om at selvmordsforsøkene til dels har ført til store skader som hjerneskade, lammelser og omfattende bruddskader.

- Dette er alvorlige funn, sier assisterende direktør Rolf Gunnar Jørstad.

Yngre begår selvmord Han legger til at utredningen av disse sakene har avdekket at pasientene ikke har fått den helsehjelpen de kunne forvente, noe som har ført til svært tragiske utfall.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer