Gir hest - jakter fugl

Kongen var i høst på jakt sammen med Stein Erik Hagen. Også Otto Grieg Tidemand, hans sønner og Gerhard Heiberg deltok i jaktlaget. Dette er kongens mektige jaktklubb i eliten av norsk næringsliv, som hittil har vært ukjent for offentligheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FØRSTE HINDER PASSERT: Prinsesse Märtha Louise brukte Rimi-hesten Countryman under Oslo Horseshow i oktober.

Dagbladet vet at Hagen, Heiberg, Grieg Tidemand og hans sønner Sverre Jørgen og Otto Gregard var på jakt sammen med kongen i Sverige i slutten av august. Etter det Dagbladets kilder opplyser, er ikke dette første året de jakter sammen.

Hagen med på jakt

Opplysningene setter Rimi-Hagens hestegave og kongens deltakelse under åpningen av det gedigne kjøpesenteret i Latvia, hvor Stein Erik Hagen er medeier, i et nytt lys.

Fra Slottet får Dagbladet bekreftet at kongen var på jakt en knapp uke i regi av Otto Grieg Tidemand. Kabinettssekretær Magne Hagen sier han ikke vet hvem andre som deltok.

Dagbladet har over flere dager skrevet om kongens fasanjakt hos nettopp Otto Grieg Tidemand - en jakt kongen er blitt sterkt kritisert for å være med på. På søndag valgte Stein Erik Hagen å gå ut og forsvare jakten til kongen.

- Jeg synes overhodet ikke at kong Harald bør slutte å skyte fasaner, sa Stein Erik Hagen da.

Han fortalte ikke at han var sammen med kongen på rypejakt tre måneder tidligere.

Verken Heiberg, Hagen eller Tidemand var i går tilgjengelig for kommentar.

Koblingene

De mektige personene i kongens nettverk veves sammen på flere måter:

  • Gerhard Heiberg tok initiativ til den såkalte hestegaven til prinsesse Märtha Louise. Han så en fin hest under OL i Atlanta og kontaktet jaktvenn Stein Erik Hagen, som punget ut millioner for hesten til den lovende ryttersken, sammen med rederne Bergesen og Sundt.
  • Stein Erik Hagen og partnerne hans i Europ-senteret i Baltikum ønsket kongelig glans da de skulle åpne sitt gedigne kjøpesenter i høst. Det fikk de. Norges Eksportråd anbefaler hvilke arrangementer kongen skal delta på under utenlandsreiser. Styreleder i Eksportrådet heter Gerhard Heiberg. Etter rådets anbefaling deltok kongen under åpningen.
  • Heiberg er også styreleder i Den norske Bank. En av DnBs største kunder er nettopp Stein Erik Hagen. Så mektig er Stein Erik Hagen i DnB-sammenheng at porteføljen hans styrebehandles. Det er vanlig kotyme i norske banker at de største kundene står på styrekartet. I Stein Erik Hagens tilfelle er dette imidlertid bare delvis tilfelle. For i styret til DnB sitter også Rolf Rønning. Han er samtidig administrerende direktør i NKL, Stein Erik Hagens største konkurrent i matvaremarkedet. Som styremedlem i DnB ville han få innsyn i Stein Erik Hagens virksomhet dersom vanlige rutiner skulle følges.
  • Otto Grieg Tidemand sliter for tida tungt med økonomien i selskapene sine, og får nå et erstatningssøksmål mot seg. Men det er sikkert betryggende at det sitter en mann med makt, penger og gode bankforbindelser i alle hans fire selskaper: Stein Erik Hagen.

Derfor er Hagens portefølje løftet ut av styret og direkte inn på styreformann Heibergs bord. Kongevennen Gerhard Heiberg kontrollerer kongevennen Stein Erik Hagen.

Kongens dørvakt

Rederen Otto Grieg Tidemand (77) sitter midt i dette spesielle nettverket. Det er han som aler opp fasanene som kongen kan skyte på slottet i Skåne.

I finansmarkedet oppfattes han som en av dem som har makt til å åpne kongens dører, derfor kalles han ofte for kongens dørvakt.

Vil du spise en privat middag med kongen, er det ikke noe dårlig tips å starte hos Otto Grieg Tidemand. Det meste av forretningsdriften har han imidlertid overlatt til sine sønner.

Otto Gregard Tidemand er daglig leder i selskapet Colonial Shipping Invest, styreformann er Stein Erik Hagen. Også i tre andre av Tidemand-familiens selskaper sitter Hagen som styremedlem.

Da Heiberg i november i år inviterte et stort antall mennesker fra norsk og utenlandsk næringsliv til sitt jaktslott i Spania, ble også kongen invitert. Stein Erik Hagen fikk også invitasjon, men den andre gangen de tre skulle møtes til jakt i år, kunne ikke kongen møte. Han prioriterte prins Charles' 50-årsdag.

Også tidligere Saga-direktør Asbjørn Larsen er en gjenganger i dette nettverket. OttoGrieg Tidemand satt tidligere som formann i representantskapet i Saga, hvor Larsen inntil nylig var administrerende direktør. Derfor er det kanskje ikke unaturlig at den samme Asbjørn Larsen sitter som styreformann i et av familiens mange selskaper sammen med Stein Erik Hagen.

Asbjørn Larsen er nestformann i styret i DnB, hvor Heiberg er styreleder, og Hagen en av de største kundene.

Hvis Otto Grieg Tidemand skulle søke finansiell støtte i DnB, ville han treffe kongevennen Gerhard Heiberg. Hvis han ikke var til stede, kunne saken havne på bordet til styrets nestformann, som også sitter sentralt i virksomheten til Tidemand-familien.

I en diskusjon om kongens uavhengighet er det greit å vite dette. Det kan være greit å vite også når man skal analysere virksomheten i DnB.

Ellers kunne man tro at jakten bare handler om fugler.