Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gir homofile skylda for Srebrenica-massakren

Tidligere NATO-kommandør i høring om fjerning av forbudet mot homofile i det amerikanske militæret.

GIR HOMOFILE SKYLDA: Tidligere NATO-kommandør og eksgeneral John Sheehan. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP
GIR HOMOFILE SKYLDA: Tidligere NATO-kommandør og eksgeneral John Sheehan. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Tidligere NATO-kommandør og eksgeneral John Sheehan sa under en høring i det amerikanske senatet at nederlandske FN-styrker ble overkjørt av serberne i Srebrenica delvis på grunn av at det var flere åpent homofile blant styrkene, melder Reuters.

Sheehan kom med uttalelsene da han argumenterte mot president Barack Obamas planer om å fjerne forbudet mot å la åpent homofile tjenstegjøre i det amerikanske militæret.

De nederlandske FN-soldatene som skulle beskytte byen gjorde ingen militær motstand mot de bosnisk-serbiske styrkene, som ble ledet av general Ratko Mladic. I løpet av få dager ble rundt 8 000 muslimske gutter og menn massakrert og kastet i massegraver.

Han mener europeiske land gjennom en «sosialiseringsprosess» etter den kalde krigen lot homofile tjenestegjøre.

- Det ledet til at styrkene var dårlig stilt til å kjempe i en krig. Saken jeg tenker på er da nederlenderne skulle beskytte Srebrenica mot serberne. Den nederlandske bataljonen var svak og dårlig ledet. Serberne kom inn til byen og lenket soldatene til stolper, masjerte inn og henrettet muslimene.

På spørsmål fra lederen av senatets militære komite, Carl Levin, om nederlandske ledere hadde fortalt han at Srebrenica-massakren skjedde fordi det var homofile soldater med, svarte han:

SREBRENICA: Her letes det etter beinrester i en av de mange massegravene i Srebrenica. Foto: AFP PHOTO / SCANPIX
SREBRENICA: Her letes det etter beinrester i en av de mange massegravene i Srebrenica. Foto: AFP PHOTO / SCANPIX Vis mer

- Ja, de mente det var en årsak.

Det nederlandske forsvarsdepartementet kaller Sheehans påstander for sludder og vås. De påpeker at homofile nederlandske soldater tjenestegjør sammen med det amerikanske militæret i Afghanistan.

Nederlands ambassadør til USA, Renee Jones-Bos, sier i en uttalelse at hun ikke kan være mer uenig med Sheehan. Det er ifølge henne gjort omfattende undersøkelser og evalueringer rundt Nederlands rolle i Srebrenica.

- Det er ingenting i disse rapportene som knytter homofile i militæret og massakren av bosniske muslimer, sier hun.

Høringen handlet om USAs «don't ask, don't tell»-regel, som innebærer at homofile kan tjenestegjøre i militæret, så lenge de ikke forteller om legningen sin. Dette er en regel Obama ønsker å oppheve.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!