Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gir Hordaland politidistrikt bot på 100 000 kroner

Spesialenheten mener politiet har gjort seg skyldig i grov uforstand i tjenesten.

DREPT: Monika Sviglinskaja (8).
Foto: Privat / NTB scanpix
DREPT: Monika Sviglinskaja (8). Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spesialenheten for politisaker har avgjort å gi Hordaland politidistrikt en bot på 100 000 kroner for behandlingen av varsleren Robin Schaefers sin rapporter.

Spesialenheten mener politidistriktet har gjort seg skyldig i grov uforstand i tjenesten og distriktet er formelt siktet.

Spesialenheten mener det ikke er grunn til å vurdere straffeansvar for personer eller foretak i saken.

- Det straffbare her er at Robin Schaefers rapport ikke ble håndtert  på en god nok måte av politidistriktet, sier sjef Jan Egil Presthus i Spesialenheten for politisaker, ifølge NTB.

- Oppfølgingen var ikke effektiv, tillitvekkende og innebar risiko for at en alvorlig sak forble henlagt på et uriktig grunnlag, skriver Spesialenheten i sin orientering til pressen.

Fire personer har under etterforskningen vært avhørt som mistenkt, påtalejuristen og tre etterforskere. Et mulig straffeansvar for tjenestehandlinger som ble begått forut for og i forbindelse med beslutningen om henleggelse 14. august 2012 er av Spesialenheten vurdert å være foreldet.

- Vår konklusjon er at det er en kollektiv svikt, en kollektiv brist i etterforskningen, sier Presthus.

Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død i sitt hjem i Sund på Sotra i Hordaland 14. november 2011. Politiet henla saken som et selvmord etter ni måneders etterforskning. I mai i fjor gjenopptok politiet saken blant annet etter et sterkt press fra advokat Stig Nilsen som bistår Monikas mor i saken. I oktober ble morens ekssamboer pågrepet og siktet for drap. Han nekter straffskyld.

Spesialenhetens oppgave i Monika-saken har vært å granske om det har skjedd forsømmelser, grov uforstand eller om det har skjedd noe straffbart i forbindelse med etterforskningen i Monika-saken.

Tidligere i februar kom Riksadvokatens granskingsgruppe med knusende kritikk av politiet. De pekte på en rekke tabber i sin rapport:

1. MANGLET REKONSTRUKSJON
Av rapporten framgår det at det ikke ble gjennomført en rekonstruksjon av måten etterforskerne trodde hun drepte seg på, «hvilket framstår som uforståelig». Dette er et av flere etterforskningsskritt arbeidsgruppa mener burde vært utført.

2. KRIPOS-NOTATET
I rapporten kommer det også fram at det i desember 2011 var et møte mellom etterforskningsledelsen i saken og representanter for Kripos. Det ble ikke skrevet noen rapport etter møtet, men Kripos gjorde følgende notat: «Mobilen til avdøde borte. Forkaster teorien om selvdrap». Teorien ble ikke forkastet, saken ble i stedet henlagt.

3. DÅRLIG LEDELSE
Av rapporten går det fram at en av årsakene til at mye sviktet er mangelfull etterforskningsledelse. Gruppa intervjuet alle de involverte i etterforskningen, og de peker alle ut en etterforskningsleder fra Bergen sentrum som den reelle leder av etterforskningen i startfasen, men han sluttet og ingen ny leder ble etablert.

4. FACEBOOKTRUSLER
Ifølge arbeidsgruppa fulgte ikke politiet opp trusselmeldinger til Monikas mor på Facebook. Det ble gjort datatekniske undersøkelser, men dokumentasjonen finnes ikke og undersøkelsene som ble gjort var svært mangelfulle. Kripos forklarte politiet at de trengte en rettsanmodning fra landet som Facebook-profilen tilhørte. Politiet bestemte å ikke gjøre dette.

5. FULGTE IKKE OPP VITNER
Tre vitner som hadde informasjon om ukjente personer i nærområdet i det aktuelle tidspunktet ble ikke fulgt opp godt nok.

6. ALIBISJEKKET IKKE
Undersøkelsene rundt mors tidligere samboer er mangelfull, slår arbeidsgruppa fast. Monikas mor ga opplysninger om ham i avhør samme dag som jenta ble funnet død og politiet burde foretatt en alibisjekk av ham, ifølge arbeidsgruppa.

7. DÅRLIG SPORSIKRING
Arbeidsgruppa bemerker også mangelfull sporsikring på åstedet. Årsaken til dette synes å være misforståelser og dårlig kommunikasjon.

Det var politioverbetjent Robin Schaefer som avslørte at åtteåringen ikke begikk selvmord, men ble drept. Varslingene hans ble ikke hørt. Han er ikke den eneste varslersaken i Hordaland politidistrikt. Distriktet skal nå håndtere fem andre varsler-saker.

Hele Norges coronakart