Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klar beskjed fra MDG:

Gir Høyre-frieri blankt avslag

- Det er alltid hyggelig med invitasjoner, sier MDG. Å bytte ut Ap og SV er derimot uaktuelt, slår de fast.

IKKE INTERESSERT: Miljøpartiet de Grønne i Oslo, her ved førstkandidat Lan Marie Berg, vil ikke være med på sonderinger med Høyre. Foto: Lars Eivind Bones
IKKE INTERESSERT: Miljøpartiet de Grønne i Oslo, her ved førstkandidat Lan Marie Berg, vil ikke være med på sonderinger med Høyre. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Oslo Høyre vedtok mandag kveld å sondere mulighetene for byrådssamtaler med MDG og de tre sentrumspartiene, ifølge NTB.

Høyre vil dermed dumpe Frp til fordel for MDG, til tross for at Solberg så seint som i sommer kalte et byrådssamarbeid med MDG «unaturlig».

Selv om den sittende maktkonstellasjonen med Ap i spissen fikk fornyet flertall i valget, er det også mulig å danne et flertall bestående av Høyre, Sp, KrF, Venstre og MDG.

Til sammen har de fem partiene 30 av de 59 plassene i bystyret i Oslo, og dermed flertall.

Det hadde også vært Venstres foretrukne alternativ.

Samtidig har både MDG og Venstre bekreftet at de i går møttes til samarbeidssamtaler på et hemmelig sted i Oslo.

Vil ikke bytte

For at dette skulle bli en realitet, måtte derimot MDG latt seg friste til å bytte side. Det skyter de nå kontant ned:

- Det er alltid hyggelig med invitasjoner, men Oslo MDG er fornøyd med samarbeidet og gjennomslagene vi har hatt med våre to byrådspartnere de siste fire åra, sier Einar Wilhelmsen, leder i Oslo MDG til Dagbladet, og fortsetter:

- Vi har vært tydelige i valgkampen på at vi ønsker å fortsette samarbeidet med Arbeiderpartiet og SV. Det står vi ved. Nå skal vi sette oss ned med våre to samarbeidspartnere for å forhandle fram en ny politisk plattform for de neste fire åra.

En mulighet som gjenstår er at Rødt byttes ut som samarbeidspartner for Ap, SV og MDG, noe Venstre overraskende har åpnet for.

Dagbladet kjenner til at det er kraftig irritasjon internt i MDG med hvordan Rødt har opptrådt som støtteparti i forrige bystyreperiode fra 2015 til valget for to uker siden. Det skal være bakgrunnen for at man ønsker å bytte ut Rødt som støtteparti.

Avvises av Raymond

Raymond Johansen har imidlertid avvist at Venstre deltar i noen form for forhandlinger med MDG i Oslo.

- Oslo MDGs kontakt med Oslo Venstre avklarte jeg som byrådsleder i forrige uke. Dette er bare en naturlig respons på Venstres gjentatte initiativ gjennom mediene. Kontakten dreier seg ikke om noen form for forhandlinger mellom Oslo MDG og Oslo Venstre. Det er våre tre byrådspartier som skal forhandle. Vi har dialog med Rødt som har vært vårt støtteparti. MDG stilte seg bak uttalelsen til byrådslederen.

- Nyttig test

Forhandlingene mellom Ap, SV og MDG starter i morgen fredag.

Kilder i Ap sier til Dagbladet at de opplever MDG/Venstre-kontakten som helt uproblematisk, og forstår at det er vanskelig for MDG å si nei, når de også ønsker å framstå som uavhengige.

I Arbeiderpartiet er det også en oppfatning at det kan være nyttig å teste ut posisjoner i Venstre for å kunne ha flere steder å gå til for å søke flertall.

Det er imidlertid mot Rødt Arbeiderpartiet også er innstilt på å se igjen for å danne flertall, selv om det ses på som aktuelt å kunne samarbeide med Venstre om enkeltsaker. Også i SV er Rødt foretrukket.

- Jeg har ingen kommentar til dette annet enn at våre samtaler med MDG har vært gode, sier leder i Oslo Venstre Hallstein Bjercke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling