DÅRLIG STEMNING: Republikanernes speaker, John Boehner (t.v.) og USAs president Barack Obama møtes i dag for å diskutere budsjettkrisa. Ifølge amerikanske medier har tonen aldri vært dårligere mellom de to. Foto: Jason Reed / Reuters
DÅRLIG STEMNING: Republikanernes speaker, John Boehner (t.v.) og USAs president Barack Obama møtes i dag for å diskutere budsjettkrisa. Ifølge amerikanske medier har tonen aldri vært dårligere mellom de to. Foto: Jason Reed / ReutersVis mer

Gir hverandre skylda for «kjøttøkskutt» i budsjettet

President Barack Obama og republikanerne krangler på overtid om smertefulle automatiske budsjettkutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): 1200 milliarder dollar (om lag 6850 milliarder kroner) skal automatisk kuttes i offentlige utgifter de neste ti åra hvis partene ikke blir enige.

Alle ønsker å redusere gjelda, som nå tilsvarer mer enn 24 norske oljefond. Men de automatiske kuttene, som ble utformet høsten 2011 av republikanere og demokrater i fellesskap, skulle være så smertefulle for begge at de måtte bli enige.

Men seinest ved nyttår klarte de bare å bli enige om å utsette tidsfristen med to måneder til 1. mars.

I dag møter Obama republikanernes speaker, John Boehner, for første gang på flere uker. Ingen har tro på enighet. Begge parter er mest opptatt av å legge skylda på hverandre, og ifølge Politicos har ikke tonen mellom de to lederne vært dårligere noensinne.

- Svekker USA - Kuttene vil svekke Amerikas økonomiske bedring. Det vil svekke vår militære beredskap. Og det vil svekke de grunnleggende tjenestene amerikanere er avhengige av hver eneste dag, sa Obama denne uka.

Han har kalt de automatiske kuttene en «kjøttøks» og anklager republikanerne for ikke å ville inngå kompromisser.

- Vil de heller sette hundretusener av jobber og hele vår økonomi i fare bare for å beskytte noen få skattehull som bare gagner de rikeste menneskene og største selskapene? spør Obama republikanerne retorisk.

- Mislykket lederskap Boehner mener Obama har skyld i krisa.

- Obamas uttalelser er et produkt av presidentens mislykkede lederskap. Det er ikke noe galt med å kutte utgiftene så mye - vi burde kutte mer - men de automatiske kuttene er en stygg og farlig måte å gjøre det på, skriver Boehner i Wall Street Journal.

Ingen vet helt hvor alvorlige konsekvensene blir. Noen velferdsordninger er skjermet, men mange rammes. Forsvarsbudsjettet kuttes hardest med omtrent 8 prosent, mens andre programmer kuttes med omtrent 5 prosent, ifølge The Office of Management and Budget.

Trusler Obamas nyutnevnte finansminister, Jack Lew, har havnet midt i den voldsomme krangelen. Den svært respekterte journalisten Bob Woodward har nemlig dokumentert at Lew, som i 2011 var Obamas budsjettsjef, var en av initiativtakerne til de automatiske kuttene.

Det passer Obama særdeles dårlig, og Woodward blir hardt angrepet av Det hvite hus. I en epost truer Obamas økonomiske rådgiver, Gene Sperling, Woodward med at han vil «angre» dersom han stiller spørsmål ved hvem som sto bak ideen om automatiske kutt.