- Gir ikke bort billigtepper

Teppekongen tviler på Jonas Gahr Støres verdisetting av teppegavene.

TVILER: Teppekongen Mahmoud Maktabi (70) tror ikke på at gaveteppene til Jonas Gahr Støre er så lite verd som 4000 kroner per teppe. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TVILER: Teppekongen Mahmoud Maktabi (70) tror ikke på at gaveteppene til Jonas Gahr Støre er så lite verd som 4000 kroner per teppe. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Mahmoud Maktabi (70) er teppekongen I Oslo. Han har ingen tro på at Jonas Gahr Støre fikk tepper til en verdi av 4000 kroner i gave i Afghanistan.

I går skrev Dagbladet blant annet at Jens Stoltenberg valgte å beholde et skjerf til 1500 kroner, som var en gave fra den chilenske presidentparet.

VG kunne samme dag avsløre at Jonas Gahr Støre hadde beholdt fem afghanske tepper han har fått i gave som utenriksminister. Støre har oppgitt at de fem teppene er verdt 4000 kroner hver.

- Verd mye mer
Gavetepper er som regel verd mellom 20000 0g 45000 kroner, mener Maktabi. Maktabis tepper har vært et begrep i Oslo i mange, mange år. Mahmoud Maktabi kom til Norge med fem dollar i lomma i 1960, og har slått seg opp på kjøp, import og salg av persiske- og orientalske tepper fra sine fem butikker i Norge. Han er fortsatt aktiv i butikken i Oslo sentrum, der han kjapt viser fram håndknyttede tepper i forskjellige størrelser.

—Persiske tepper blir ofte gitt som gaver, og det er slike gaver både statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre har fått, sier han og legger til:

- Arabisk skikk tilsier at disse gavene gis fra en «stor og respektert mann» til en annen «stor og respektert mann». Da gir man ikke bort billige, dårlige tepper. Eller for den saks skyld tepper som er lite verd, sier Mahmoud Maktabi til Dagbladet.

Får lite
Maktabi tror Støre har fått en veldig lav takst da tappene ble taksert til 4000 kroner stykket. Maktabi mener at man rett og slett ikke får fine gavetepper til den prisen. Han sier at det sannsynligvis ville vært forbundet med skam å gi bort for dårlige persiske tepper som gave til en så prominent person.

—Man gir flotte gaver for at man ikke skal bli glemt, og for at man skal vise at man setter pris på personen. Masse penger ligger i beslutninger som gjøres av politikere, og da handler det også om å vise respekt i form av å gi flotte gaver, sier Maktabi til Dagbladet.

Teppehandleren, som også er stebestefar til Mette-Marits sønn, forteller at tepper ofte blir gitt som gaver.

Shanen av Iran var på besøk i Norge. Han hadde med seg to tepper som ble gitt til henholdsvis kong Olav og skipsreder Johan Reksten. Teppet som ble gitt til skipsrederen kan i dag være verd over to millioner kroner. Jeg har sett det utstilt i Bergen, sier Maktabi.
Tar tid
Maktabi forteller at det tar mellom ni måneder og ett år for ett menneske å knyte et persisk teppe, Og da et teppe på to ganger 1,35 meter. I sin butikk i Oslo sentrum viser Mahmoud Maktabi fram forskjellige afghanske tepper, til forskjellige priser.

— Dette røde teppet er typisk som gave. Det koster 14500 kroner her. Her er et noe større til 49 000 kroner, som kundene kan prute ned til 30 000 kroner. Her er et stort Turkeman-teppe fra Afghanistan på 3,50 x 2,50 meter. Det koster 94 000 kroner, men du kan få kjøpt det for 55 000 kroner, sier Maktabi, og er langt inne i rollen som teppehandler.

Plutselig hopper Makthabi opp på en teppebunke.

— Nå står jeg på mine investeringer. Tepper er som penger, eller aksjer, eller kunst. Tepper er rett og slett en god investering, sier Mahmoud Maktabi.

INVESTERINGENE: Her står Mahmoud Maktabi på toppen av en av sine investeringer. Tepper er som penger, sier han. Foto: Jacques Hvistendahl. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
INVESTERINGENE: Her står Mahmoud Maktabi på toppen av en av sine investeringer. Tepper er som penger, sier han. Foto: Jacques Hvistendahl. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer