FIRER IKKE: Fiskeriminister Harald Tom Nesvik vil ikke fire på sitt standpunkt om at det er Norge som skal forvalte snøkrabba i Svalbardsonen. Foto: Henning Lillegård
FIRER IKKE: Fiskeriminister Harald Tom Nesvik vil ikke fire på sitt standpunkt om at det er Norge som skal forvalte snøkrabba i Svalbardsonen. Foto: Henning LillegårdVis mer

Fiskeriministeren er krystallklar:

Gir ikke fra seg snøkrabba

Fiskeriminister Harald Tom Nesvik sier at snøkrabba i Svalbardsonen er norsk og at den skal forvaltes av Norge.

Denne uka skal Høyesterett ta stilling til om fangstfartøyet Senator fra Latvia brøt norsk lov da de begynte å fangste etter snøkrabbe i Svalbardsonen i Barentshavet i 2017.

Det har oppstått en strid mellom EU og Norge om rettighetene til den attraktive snøkrabba i Svalbardsonen og Smutthullet på norsk kontinentalsokkel. Norge anerkjenner ikke EUs utstedelse av kvoter til EU-fartøy for å fiske snøkrabbe på norsk sokkel. Mens «Senator»-eierne i Latvia har vist til at fiske i Svalbardsonen er åpent for alle land i Svalbard-traktaten, har Norge siden 1. januar 2015 vist til at snøkrabba er genuint norsk fordi den - i motsetning til fisk - holder til på havbunnen.

- Norsk ressurs

Fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp) er ikke i tvil om hvem som har retten på sin side. Og det har han ingen tanker om å fire på.

- Det er Norge som har suvereniteten. Snøkrabba er en norsk ressurs som skal forvaltes av Norge. Det kommer ingen initiativ fra meg for å gi bort norske ressurser. Det vil aldri skje, sier han til Dagbladet.

Nesvik sier at det ikke pågår noen forhandlinger om dette, og at det er EU som i så fall må ta saken opp, hvis «de har tenkt å skifte posisjon».

EU har muligheten til å ta opp spørsmålet under de årlige, ordinære bilaterale fiskeriforhandlingene mellom Norge og EU i slutten av november. Men Fiskeridepartementet har ikke mottatt noe signal fra EU om at de vil forhandle om snøkrabbekvoter. Ei heller har Nesvik fått noe signal på at EU vil trekke det norske standpunktet for en internasjonal domstol, slik Polens fiskeriutsending til EU har antydet i media tidligere.

- Ingen «papirfisk»

- Jeg har ikke mottatt noen henvendelser om dette. I så fall må de foreslå et kvotebytte. Og jeg tar ikke imot det vi i gamle dager kalte «papirfisk», det må i så fall være minst like gode ressurser vi får tilbake, fastslår Nesvik.

- Det har vært sagt at tilgangen til olje- og gass på havbunnen ligger i potten?

- Jeg forholder meg til snøkrabba, det er mitt ansvar, sier Harald Tom Nesvik.