Putins tsar-planer ryster:

- Gir ikke mening uten

Vladimir Putin mener historien gir Russland en historisk rett til å være en stormakt. Et lekket, hemmelig dokument skal vise hvordan han innen 2030 kan ta kontroll over tidligere sovjetstater for å angivelig bli tsar-Putin i sitt nye imperium.

Bakhmut er åsted for et av de mest langvarige og blodige slagene i den russiske offensiven. Video: AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et dokument lekket fra den russiske presidentadministrasjonen beskrives det i detalj hvordan Russland kan ta over makta og overkjøre Belarus.

Planen som ble offentlig kjent for noen uker siden er svært detaljert, og beskriver planen fra implementering av Belarus i 2024, fram til hvordan Russland angivelig skal ha kontroll over landet innen 2030.

Tor Bukkvoll er sjefforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og sier Putin mener at Russland har en historisk begrunnet rett til å være en stormakt.

- Da holder det ikke bare med den russiske føderasjonen. Da må de ha flere land som de kontrollerer. Dette medfører ikke nødvendigvis krig, men man må ha en sammenslåing av stater hvor Moskva har politisk kontroll, sier Tor Bukkvoll til Dagbladet.

Involverer flere land

Belarus er ikke er det eneste landet på Putins list. I rapporten hevdes det at det eksisterte liknende planer for Estland, Latvia, Litauen, Moldova og Ukraina.

For de baltiske landene er det imidlertid uklart hva disse planene konkret innebærer, og om Russland i det hele tatt har et mål om full politisk kontroll i disse landene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.