IKKE UTELUKKET: Carl I. Hagen kan fortsatt ende opp med plass i Nobelkomiteen, mener Frp. Her er han i vandrehallen på Stortinget.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
IKKE UTELUKKET: Carl I. Hagen kan fortsatt ende opp med plass i Nobelkomiteen, mener Frp. Her er han i vandrehallen på Stortinget. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Gir ikke opp Nobel-drømmen

Mye tyder på at Carl I. Hagens nobeldrøm henger i en stadig tynnere tråd, men Frp mener slaget ikke er tapt ennå.
- Ingenting er avgjort før alt er avgjort, sier Hagen selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag ble det klart at Stortinget allerede tirsdag trolig vedtar endringer i regelverket slik at det i praksis ikke skal være mulig at Carl I. Hagen får plass i Nobelkomiteen.

Dermed kan den ukelange striden om nominasjonen til Nobelkomiteen gå mot en ende. Hagen vil likevel ikke ta nederlaget på forskudd.

– Intet er avgjort før alt er avgjort, sa Carl I. Hagen til pressen i vandrehallen på Stortinget mandag.

- Intet er avgjort

Han la ikke skjul på at han opplever forslaget fra opposisjonen i Stortinget som en kamp mot hans person.

- Jeg personlig opplever det i meget stor grad sådan, innrømmet han foran pressekorpset.

Han ønsket ellers ikke å kommentere vedtaket fra Stortinget.

Det framstår foreløpig litt uklart hvorvidt forslaget som hastebehandles i morgen vil være nok til å stanse Hagen.

Mens Ap-leder Jonas Gahr Støre i går virket å tro det, står Frp fortsatt hardt på at det fortsatt ikke er utelukket at Hagen kan bli valgt i salen fredag.

Uklarheter

- Frp har ingen tradisjon for å la oss instruere av Ap, heller ikke denne gangen, og det er ikke sånn at flertallet kan ta fra mindretallet forslagsretten, så om et flertall i Stortinget skulle vedta et regelverk som tilsier at Carl I. Hagen ikke er valgbar, kan vi fortsatt - mener vi - fremme Hagen som vår kandidat. Så må Stortinget ta stilling til det, sier parlamentarisk leder i Frp, Hans Andreas Limi.

- I et sånt tilfelle vil det uansett ikke være flertall for Hagen i salen?

- Nå er det slik at de andre partiene, og kanskje spesielt Ap, da kan fremme en motkandidat. Da blir det skriftlig votering i Stortinget, og da er det kandidaten med flest stemmer som blir valgt. Hvis ikke det blir fremmet motkandidat, blir Hagen valgt inn i Nobelkomiteen, fordi det da vil være tilstrekkelig med Frps stemmer, mener Limi.

- Uavklart

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad utelukker ikke Frps versjon.

- Jeg mener dette er uavklart, og jeg tror ikke det blir avklart før etter valgkomiteens møte onsdag, siertArnstad til Dagbladet.

Stortingspresident Olemic Thommesen (H) bekrefter også at Frp fortsatt vil ha rett til å fremme forslag i salen, uavhengig av forslaget Stortinget skal votere over tirsdag.

– Hvis dette forslaget blir vedtatt, noe det er all grunn til å tro at det blir, så er ikke det i seg selv nok til å hindre at Frp kan fremme sin kandidat. Det har de rett til etter forretningsordenen, sier stortingspresidenten til Dagbladet, som sier det nå er opp til partiene som danner flertall for forslaget mandag å avgjøre hva som skjer videre i spørsmålet.