Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gir ikke opp sjokksamarbeid: - Vi er fortsatt på banen

Det blir ingen flere samarbeidsmøter mellom MDG og Venstre med det første.

GRØNN FLØRT: Venstre håper å lokke MDG og Lan Marie Berg til et grønt samarbeid i Oslo - på bekostning av Rødt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GRØNN FLØRT: Venstre håper å lokke MDG og Lan Marie Berg til et grønt samarbeid i Oslo - på bekostning av Rødt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Dagbladets kilder i Venstre forteller at samtalene nå er satt på vent, mens de tre byrådspartiene i Oslo snakker seg imellom.

Kildene tror likevel ikke at partiet deres er spilt ut over sidelinjen i maktspillet om hovedstaden. Venstre avventer nå MDGs gjennomslag i de pågående forhandlingene med Ap og SV.

- Vi er fortsatt på banen, sier en Venstre-kilde.

Venstre slagplan

Dagbladet er kjent med at slagplanen i Oslo Venstre består av en plan A og en plan B:

  • A: Danne en klimafraksjon sammen med MDG, og håpe at partiet kan overta Rødts posisjon som samarbeidsparti til byrådet.
  • B: Tvinge byrådet til å velge Rødt, og dermed gjøre det tydelig for velgerne at både MDG og Ap velger «radikale Rødt» framfor en sentrumsløsning med Venstre.

Det vekket stor oppsikt da Dagbladet i forrige uke avslørte at Venstre og MDG hadde avholdt samarbeidssamtaler.

- Jeg kan ikke si noe om hva vi snakket om, utover at møtet nå er ferdig og at samtalen vi hadde var god, sa Venstres førstekandidat, Hallstein Bjercke, til Dagbladet den gang.

Avgrunn mellom Rødt og MDG

Forholdet mellom Rødt og MDG er sentralt i saken. Dagbladet kjenner til at det er kraftig irritasjon internt i MDG med hvordan Rødt har opptrådt som støtteparti i forrige bystyreperiode fra 2015 til valget for to uker siden.

Dette er bakgrunnen for at Venstre nå forsøker å spille Rødt ut over sidelinjen, og overta plassen som støtteparti.

Rødt har et for sterkt «markeringsbehov» som støtteparti, sier kilder til Dagbladet, og trekker da fram som eksempel behandlingen av revidert budsjett før sommeren. Rødt stanset en bevilgning til miljøvennlige jobbreiser og kuttet i budsjettet til Oslo som europeisk miljøhovedstad.

Men det som gjør mest vondt og som også trekkes fram av flere kilder i partiet, uavhengig av hverandre og uoppfordret, er Rødts rolle overfor byråd Lan Marie Berg (MDG) under Veireno-skandalen tilbake i 2016-2017.

Lan Marie Berg er byråd for miljø og samferdsel og arvet renovasjonskontrakten de borgerlige inngikk med det private selskapet Veireno. Vinteren 16-17 endte det med søppelkaos i hovedstaden der Dagbladet gjennom en rekke avsløringer fikk fram hvordan selskapet brøt arbeidsmiljøloven i tillegg til flere andre kritikkverdige forhold.

LAN: MDGs frontfigur i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, fikk flest personstemmer i valget i hovedstaden. Vis mer

Moxnes' oppgjør

I forrige uke tok Rødt-leder Bjørnar Moxnes oppsiktsvekkende tøft oppgjør med Berg og forsvarte Rødts opptreden i Veireno-saken.

- Vi kan ikke ha en særbehandling av Lan Marie Berg bare fordi hun mottar masse usakligheter fra ytre høyre - som vi også har tatt avstand fra. Vi ville stilt en Ap-byråd til ansvar for søppelskandalen, da må vi også kunne gjøre det med en MDG-byråd. Det var det vi varslet. Så fikk hun ryddet opp og vi ga henne ros for det.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap)har avvist at det er snakk om byrådsforhandlinger mellom Venstre og MDG.

- Kontakten dreier seg ikke om noen form for forhandlinger mellom Oslo MDG og Oslo Venstre. Det er våre tre byrådspartier som skal forhandle. Vi har dialog med Rødt som har vært vårt støtteparti, sa han.

Raymond Johansen har ikke besvart Dagbladets spørsmål på om han ga MDG-samtalene med Venstre sin velsignelse eller ei.

- Veldig uryddig

I Oslo Rødt vekket det oppsikt da MDG og Venstre plutselig satt i møter om samarbeid.

- Det virker veldig uryddig, spesielt overfor MDGs velgere, som stemte på dem i god tro om at det var en stemme til dagens byråd med Rødt som støtteparti, sier Eivor Evenrud.

- Føler Rødt seg dolket i ryggen?

- Nei, vi tar dette med med knusende ro. For oss virker det helt utrolig dersom Ap og SV skal bytte ut Rødt med Venstre, et parti med ytterliggående standpunkt i sosialpolitikken og arbeidslivspolitikken.

Evenrud mener det er all grunn til å tro at dagens byråd blir sittende, med Rødt som støtteparti.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling