-Gir ikke opp vanntortur

Menneskerettsorganisasjoner lite imponert over Bushs torturforbud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

USAs nye retningslinjer for avhør av terrormistenkte er for vag og åpner for fortsatt bruk av tvilsomme forhørsmetoder, mener menneskerettsorganisasjoner.

President George W. Bush undertegnet fredag en ordre der CIAs regelverk for avhør bringes mer i samsvar med Geneve-konvensjonens forbud mot tortur. Den slår fast at «grusomme og inhumane» forhørsmetoder ikke skal brukes, og forbyr seksuell misbruk av fangene.

CIA-sjef Michael Hayden sier at ordren innebærer klare regler for pågripelser og avhør av arresterte, noe som også gir CIA-ansatte bedre juridisk beskyttelse mot beskyldninger om urettmessig behandling.
- For vag
Men presidentordren er for vag når det gjelder hva slags konkrete forhørsmetoder som kan tillates, og hvilke som forbys, mener menneskerettsorganisasjoner.

- Ordren ramser opp juridiske prinsipper og sier «stol på oss». Men det er vanskelig med en administrasjon som ikke vil gi opp bruken av vannbord, sier Jannifer Daskal fra Human Rights Watch.

Bruk av såkalte vannbord, der fangen spennes fast til et trebrett og dynkes med vann for å gi ham følelsen av å drukne, er en av flere såkalte «forsterkede avhørsteknikker av terrormistenkte» som er blitt kraftig kritisert av menneskerettsadvokater.

Også Jumana Musa fra Amnesty International hadde ønsket mer konkrete retningslinjer, som var mer spesifikke om hva slags avhørsmetoder som skulle forbys.


Ikke tilgang til ICRC 
Etterretningsoffiserer som ga pressen bakgrunnsinformasjon ville ikke svare på om metoder som vannbord og søvnberøvelse ville berøres av presidentordren.

Men de bekreftet at Den internasjonale Røde Kors-komiteen, ICRC, fortsatt ikke vil få tilgang til fangene, slik de skulle hatt etter internasjonale avtaler om behandling av krigsfanger.

- Den typen ICRC-tilgang som vanlige krigsfanger har etter Genevekonvensjonen er ikke forenlig med etterretningsmålene for et program som dette, sier en etterretningsoffiser.(NTB)

<b>NYE RETNINGSLINJER:</b> President George W. Bush undertegnet fredag en ordre der CIAs regelverk for avhør bringes mer i samsvar med Geneve-konvensjonens forbud mot tortur. Menneskerettighetsorganisasjoner er ikke fornøyde. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/SAUL LOEB
NYE RETNINGSLINJER: President George W. Bush undertegnet fredag en ordre der CIAs regelverk for avhør bringes mer i samsvar med Geneve-konvensjonens forbud mot tortur. Menneskerettighetsorganisasjoner er ikke fornøyde. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/SAUL LOEB Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer