-Gir ikke opp vanntortur

Menneskerettsorganisasjoner lite imponert over Bushs torturforbud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

USAs nye retningslinjer for avhør av terrormistenkte er for vag og åpner for fortsatt bruk av tvilsomme forhørsmetoder, mener menneskerettsorganisasjoner.

President George W. Bush undertegnet fredag en ordre der CIAs regelverk for avhør bringes mer i samsvar med Geneve-konvensjonens forbud mot tortur. Den slår fast at «grusomme og inhumane» forhørsmetoder ikke skal brukes, og forbyr seksuell misbruk av fangene.

CIA-sjef Michael Hayden sier at ordren innebærer klare regler for pågripelser og avhør av arresterte, noe som også gir CIA-ansatte bedre juridisk beskyttelse mot beskyldninger om urettmessig behandling.- For vag Men presidentordren er for vag når det gjelder hva slags konkrete forhørsmetoder som kan tillates, og hvilke som forbys, mener menneskerettsorganisasjoner.

- Ordren ramser opp juridiske prinsipper og sier «stol på oss». Men det er vanskelig med en administrasjon som ikke vil gi opp bruken av vannbord, sier Jannifer Daskal fra Human Rights Watch.

Bruk av såkalte vannbord, der fangen spennes fast til et trebrett og dynkes med vann for å gi ham følelsen av å drukne, er en av flere såkalte «forsterkede avhørsteknikker av terrormistenkte» som er blitt kraftig kritisert av menneskerettsadvokater.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer