Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Gir ikke opp

I går bestemte Nord-Troms tingrett at Svanhild Jensen (23) blir fratatt omsorgen for de to barna på 2 1/2 år og 11 måneder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er skuffet og bitter, men gir ikke opp. Avgjørelsen vil bli anket til lagmannsretten, sier småbarnsmora til Dagbladet.

Historien om Svanhild Jensen ble kjent i fjor høst da Fylkesnemnda i Troms besluttet å ta fra henne omsorgsretten for hennes to barn på 2 1/2 år og 11 måneder fordi hun hadde for lav IQ. Gårsdagens kjennelse i Nord-Troms tingrett opprettholder vedtaket.

- Det ligger i kortene at Svanhild vil kjempe videre. Men foreløpig har vi ikke tatt endelig stilling til en ankesak. Først skal hun få lese premissene. Deretter skal vi snakke sammen, sier advokat Tor Andreas Børseth.

- Urettferdig

Svanhild Jensen blir fratatt omsorgen for de to barna sine så fort barnevernet har funnet et egnet fosterhjem for dem. Tobarnsmoren er dypt skuffet over at hun mister omsorgen.

- Jeg føler meg urettferdig behandlet og vet ikke om jeg skal le eller gråte. At jeg ikke skal få ha barna mine, er helt uforståelig. Det er sørgelig at jeg ikke får ha dem hos meg i påvente av ankesaken, sier 23-åringen. Likevel er hun full av pågangsmot.

- Jeg har gått gjennom dette en gang tidligere og føler meg sterk. Det kan ikke gå nedover.

De to barna vil trolig bli plassert et sted i Nord-Troms.

Omstridt IQ-test

Fylkesnemnda for sosiale saker i Troms og Finnmark vedtok 10. september i fjor å ta fra henne omsorgen for hennes to døtre. Nemnda hadde ikke noe å innvende mot hennes evne til å ta seg av barna på, men fryktet at barnas «helse og utvikling kan bli alvorlig skadd på lang sikt dersom de forblir under morens omsorg».

Nemnda støttet seg på en rapport fra psykolog Trond Bruun-Hanssen, som mente at Svanhild Jensen hadde kognitive begrensninger - manglende evne til å ta til seg lærdom - som kunne virke hemmende på barnas utvikling.

Før rettssaken vurderte psykolog Trond Skjæveland tobarnsmoren på nytt. Etter en nærmere studie av den omstridte IQ-testen «oppgraderte» Skjæveland Svanhild Jensen fra «moderat psykisk utviklingshemmet» til «lettere psykisk utviklingshemmet» uten at det får noen følger for hovedkonklusjonen.

I forkant av rettssaken nektet imidlertid Svanhild Jensen å gjennomgå noen ny IQ-test.

Hun har flyttet fra Kvænangen og bor nå sammen med en enkemann med tre barn i nabokommunen Nordreisa. Under rettssaken la hennes forsvarer Tor Andreas Børseth vekt på den nye livssituasjonen hennes.

FØLES URETTFERDIG: - Det er helt uforståelig at jeg ikke skal få ha barna mine hos meg, sier Svanhild Jensen til Dagbladet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling