Trondheim

Gir innbyggerne ultimatum: - For dårlig

Kommunedirektøren i Trondheim er skuffet over befolkningens manglende etterlevelse av smittevernråd.

CORONA: Trondheim kommune avholder pressekonferanse for å orientere om situasjonen og hvilke planer kommunen har i tiden som kommer. Video: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dessverre har vi en kraftig økning i smitten. Den siste uka har smittetallene ligget på rundt 200 om dagen. Halvparten av dette er barn i barneskolealder, sier kommunedirektør i Trondheim, Morten Wolden, på en pressekonferanse fredag.

Han forteller at kommunens helsetjenester er under et stort press. Tirsdag gikk St. Olavs hospital opp til gult beredskapsnivå.

- Det er en alvorlig situasjon. Jeg er bekymret.

- For dårlig

Tirsdag ble det registrert ny smitterekord i kommunen, med 218 tilfeller. Samme dag gikk kommunen ut med en anbefaling om bruk av munnbind på offentlige steder der det ikke er mulig å holde minst én meters avstand. Kommunen har også bedt om at befolkningen reduserer antallet nærkontakter.

Kommunedirektøren forteller at anbefalingene har hatt begrenset gjennomslag.

- Det rapporteres om 5-10 prosent etterlevelse på busser. Det er for dårlig, og jeg er skuffet, sier Wolden.

Dersom kommunen ikke opplever at disse rådene blir fulgt, kan de bli satt inn strengere tiltak.

- Vi vil bruke de neste to til tre dagene på å se om folk vil følge rådene, hvis ikke må vi anbefale overfor formannskapet at det iverksettes kraftigere tiltak. Vi kan ikke sette oss i en situasjon der smitten får ta over, sier Wolden.

Wolden oppfordrer folk til å ta ansvar, og være mer forsiktig.

- Hovedbudskapet i dag er å gjenta disse anbefalingene, sier kommunedirektøren.

Det vil slik situasjonen er nå ikke være aktuelt å innføre tiltak rettet mot kino, teater og kurs- og konferansesentre.

- Betydelig press

St. Olavs hospital opplyser at de fredag morgen hadde 10 innlagte koronapasienter. Én av pasientene er på intensiv med respirator. Kommuneoverlege Tove Røsstad forteller at disse pasientene både er eldre fullvaksinerte og yngre uvaksinerte.

- Helsetjenestene våre er under et betydelig press. Dette skyldes i hovedsak ikke covid. Noen enheter har problemer med lokale utbrudd, men ellers er det den generelle smittesituasjonen med ulike luftveissykdommer som er utfordringen i helsetjenestene.

Kommunen har problemer med å få nok folk til å stille på jobb.

- Vi har satt i gang bruk av munnbind blant ansatte i helsetjenestene.

Generelt har kommuneoverlegen flere råd til befolkningen:

- Bruk munnbind. Det gjelder hele befolkningen, spesielt på steder hvor det er trengsel. Hold deg hjemme hvis du er syk. Test deg dersom du har symptomer, også små. Test deg også om du har vært i nærkontakt med en smitte, og unngå sosiale sammenkomster dersom du har vært i nærkontakt med en smittet i løpet av de siste ti dagene.

Røsstad ber også de som ennå ikke har vaksinert seg om å ta vaksinen.

- Går i feil retning

Ordfører Rita Ottervik (Ap) understreker at situasjonen er alvorlig.

- Trondheim er på topp i antallet smittede i landet, og utviklingen går i feil retning, sier ordføreren.

Hun gjentar den pressede situasjonen kommunens helsetjenester opplever.

- Det er alvorlig når operasjoner må utsettes, og eldre ikke får den sykehjemsplassen de trenger. Foreløpig er det et begrenset antall som opplever dette, men det kan øke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer