Gir Iran frist til å stanse uranproduksjon

Siste sjanse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frankrike, Storbritannia og Tyskland ga torsdag Iran en siste sjanse til å overbevise omverdenen om at landet ikke har som mål å lage atomvåpen.

De tre europeiske stormaktene lover Iran bistand til fredelig utnyttelse av kjernekraft, men truer med internasjonale sanksjoner dersom iranerne forsøker å skaffe seg atomvåpen.

Israel tror Iran kan produsere nok anriket uran til å lage kjernevåpen i løpet av et halvt år, og USA har tatt til orde for at FNs sikkerhetsråd må vurdere internasjonale sanksjoner mot regjeringen i Teheran. Israel har hatt et monopol på atomvåpen i Midtøsten siden siste halvdel av 1960-årene.

Utenriksrådene fra Storbritannia, Frankrike og Tyskland skulle torsdag møte Irans ambassadør ved Det internasjonale atomenergibyrå (IAEA) i Wien for å forsøke å avverge sanksjoner ved å sikre garantier fra makthaverne i Teheran.

De tre landene ville tilby Iran en lettvannsreaktor hvis iranerne stanser all produksjon av anriket uran, men det var ikke ventet noen avklaring torsdag.

- Fredelig bruk

Iran har, i likhet med andre terskelstater, understreket at landet bare skal bruke teknologien til fredelige formål.

Irans IAEA-ambassadør Pirooz Hosseini sa torsdag at han ventet seg et forslag fra den europeiske trioen, men at han ikke visste hva det ville inneholde.

- Vi må først motta teksten og deretter ta den med tilbake til Teheran og se om den blir godkjent, sa han.

Produksjon av anriket uran er en vital del av et atomvåpenprogram fordi stoffet, i likhet med plutonium, kan brukes som sprengmateriale i slike våpen.

- Vi forlanger respekt for retten vår til å bruke kjerneteknologi til fredelig bruk og at ingen forsøker å frata oss disse rettighetene, sa Irans president Mohammad Khatami da han kommenterte striden.

- Men vi er innstilt på å samarbeide og tror at dialog og forhandlinger er den eneste veien fram til en forståelse, la han til.

Skjulte anlegg

Diplomater, forskere og etterretningsagenter har fortalt avisen The Los Angeles Times at Iran har gjort betydelige framskritt i arbeidet med å produsere anriket uran og at landet kan ha betydelige mengder av stoffet i løpet av et år.

Dermed har iranerne tatt et langt skritt videre på veien mot å lage sin egen atombombe, sier ekspertene.

Iran har blant annet utvidet en anlegg nær byen Natanz der rundt tusen sentrifuger vil kunne produsere betydelige mengder anriket uran i løpet av noen uker.

Et annet lignende anlegg er operativt ved byen Esfahan. Dette anlegget blir overvåket av IAEA, men i tillegg er et nytt underjordisk anlegg med 50.000 sentrifuger under bygging, sier ekspertene til The Los Angeles Times.

Vestlige etterretningsorganisasjoner frykter at de åpne anleggene skal bli utvidet med nye hemmelige produksjonsanlegg. (®NTB)

(NTB-AFP)