Gir Kina noe rett i kritikken

PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken vil ha kritisk gjennomgang av hvordan Nobelkomiteen blir satt sammen.

KRITISK: Kristian Berg Harpviken, direktør ved fredsforskningsinstituttet Prio. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix
KRITISK: Kristian Berg Harpviken, direktør ved fredsforskningsinstituttet Prio. Foto: Gorm Kallestad/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken venter flere kinesiske reaksjoner på fredspristildelingen. Han tar igjen til orde for en kritisk gjennomgang av hvordan Stortinget setter sammen Nobelkomiteen.

Avlysningen av møtet mellom Norges og Kinas fiskeriministre kommende onsdag er den første av flere skarpe reaksjoner på at Nobelkomiteen ga fredsprisen til en fengslet kinesisk dissident, tror han.

- Det spennende er om det blir korvarig eller langvarig, sier Harpviken, som i likhet med Kina-kjennere flest spådde reaksjoner etter fredagens tildeling.

Kinesiske myndigheter mener at Nobelkomiteens valg ikke er et uavhengig valg, men at norske myndigheter står bak. Prisen ses som en krenkelse.

- Skulle Nobelkomiteen ha valgt en annen prisvinner?

- Nei, her markerer komiteen sin uavhengighet av regjeringen på en glimrende måte, sier han, og viser til at det ikke er i Norges interesse å ha et dårlig forhold til Kina.

Kritisk blikk Harpviken mener likevel måten Stortinget oppnevner Nobelkomiteen på er kritikkverdig, og sier at komiteen straks bør sette seg ned og diskutere hvordan Nobelkomiteen velges.

Avlysningen av onsdagens fiskerimøtet i Beijing viser at Kina reagerer på det landet mener er norsk politikk, med å straffe norske interesser.

- Jeg syns jo det er et visst grunnlag for den kritikken så lenge Stortinget praktiserer utvelgelsen slik det gjør. Man burde satse mer på fagkunnskap og interesser enn på kjøttvekta og partilojalitet, mener Harpviken.

Det står ikke i testamentet at komiteen skal gjenspeile den politiske sammensetningen i Stortinget, påpeker han, og så lenge sammensetningen gjør nettopp det, så er det litt problematisk.

Reiser til Beijing Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) fikk mandag beskjed om at møtet med hennes kollega i fiskeri- og landbruksdepartementet i Beijing utgår fordi Nobels fredspris er tildelt dissidenten Liu Xiaobo.

Både Berg-Hansen og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) tar beslutningen til etterretning, samtidig som de beklager at et møte som var viktig for begge land, nå er avlyst.

- Vi skulle snakket om alt fra ulovlig fiske på verdens hav til problemer med utkast av fisk, forskning i marine områder, ressursforvaltning og mye mer. Men det er klart at forhandlingene om en frihandelsavtale ligger jo i bakgrunnen, sier fiskeriministeren.

Det ukelange programmet i Kina er likevel tettpakket av møter og seminarer. Berg-Hansen reiser uansett fra Shanghai til Beijing onsdag ettermiddag for å ha et møte med det kinesiske mattilsynet.

- Jeg har ikke hørt at det er noen endringer for dette møtet, sier hun.

Torsdag skal hun tilbake til Shanghai for å delta på seminarer om ressursforvaltning under den norske sjømatuka på verdensutstillingen Expo 2012.

Tar opp husarrest Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier han vil skaffe seg full klarhet i den kinesiske beslutningen.

- Det burde ikke være noen kobling mellom et fiskerifaglig møte og fredspristildelingen, sier Støre.

Samtidig varsler Utenriksdepartementet at de vil be om at fredsprisvinner Liu Xiaobos kone, Liu Xia, settes fri fra husarrest. Til NRK opplyser underdirektør Ragnhild Imerslund at saken vil være et naturlig tema i løpet av de mange møtene mellom Norges delegasjon i Kina og kinesiske myndigheter.

- Vår ambassade i Beijing, i likhet med flere andre vestlige ambassader, følger hennes situasjon tett, sier Imerslund.

(NTB)