Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gir Mehamn-etterlatte erstatning

Stortinget går inn for å gi de etterlatte etter Mehamn-ulykken i 1982 erstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– En enstemmig Kontroll- og konstitusjonskomité går inn for at de etterlatte skal få en skjønnsmessig erstatning. Komiteen mener ulykken langt på vei har vært uheldig håndtert av offentlige myndigheter, sier saksordfører Magnhild Meltveit Kleppa til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ikke store beløp

Regjeringen vil nedsette en nemnd som skal avgjøre hvem som skal få erstatning og hvor store beløpene skal være. Etter det ANB erfarer vil det ikke bli snakk om store beløp.

– Vi vil gi et håndslag til de som har slitt i 24 år, sier Kleppa.

15 personer omkom i Widerøe-ulykken utenfor Gamvik den 22. mars 1982. Stortinget setter nå punktum for saken som til sammen tre kommisjoner har behandlet.

Den siste Mehamn-kommisjonen konkluderte i fjor høst med at den sannsynlige årsaken til flystyrten var ekstrem turbulens og tekniske svakheter ved flyet.

Pårørende lettet

De pårørende kjempet i utgangspunktet for støtte til advokatbistand, slik at de kunne få vurdert hvorvidt de kunne ha krav på erstatning. Derfor er de fornøyde med at Stortinget nå kommer dem i møte.

– Vi er lettet. En ny nedtur ville vært forferdelig, sier Inger Luther til ANB.

Hun mener det er rett og rimelig at de etterlatte nå får en oppreising.

– Dersom de tidligere kommisjonene hadde gjort det de skulle gjøre, kunne denne saken vært løst for mange år siden, sier Luther.

Ber om millioner

De etterlatte vil nå komme med innspill til nemnda om hvilke beløp de forventer seg.

– Jeg ser på det som naturlig at erstatningen vil ligge på omtrent samme nivå som den de etterlatte etter «Utvik Senior»-forliset fikk, sier hun.

De 41 etterlatte etter «Utvik Senior»-forliset fikk til sammen 5,1 millioner kroner i erstatning, noe ikke alle var fornøyde med.

Det er en felles oppfatning i kontrollkomiteen på Stortinget at det nå er gjort det som gjøres kan for å få brakt på det rene omstendighetene rundt den tragiske ulykka i Mehamn.

– Nå kan saken stilles i bero, sier Meltveit Kleppa. Hun mener at de første granskningene ikke var gode nok til å skape ro om saken.

Mehamn-kommisjonen har avhørt 197 vitner, deriblant britiske flygere. (ANB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling