Mystisk værfenomen:

Gir meteorologen hakeslepp

Torsdag dukket dette skyfenomenet opp på himmelen. Meteorologen sier at han ikke kan huske å ha sett noe liknende på himmelen før, men har en mulig forklaring på hva det kan være.

RING: Dette synet møtte May-Lis Buvik på vei hjem fra hytta. Meteorologen mener det kan være en linsesky. Foto: May-Lis Buvik
RING: Dette synet møtte May-Lis Buvik på vei hjem fra hytta. Meteorologen mener det kan være en linsesky. Foto: May-Lis Buvik Vis mer
Publisert

Torsdag kveld kjørte May-Lis Buvik hjem fra hytta si på Flått i Høylandet i Trøndelag. Synet som møtte henne på turen er et syn hun seint kommer til å glemme.

- Da jeg kjørte langs veien var det et inferno av farger som møtte meg. litt seinere så jeg disse ringene på himmelen. Jeg tenkte at det var så spesielt at jeg bare måtte stoppe for å knipse et bilde av skyfenomenet, sier Buvik til Dagbladet.

Etter hun la ut bildene av de knall røde ringene på himmelen på Facebook, har hun mottatt massiv respons.

Flere tror det kan dreie seg om gasskyer fra vulkanutbruddet i La Palma, men meteorologen har derimot en annen teori.

Mulig forklaring

Statsmeteorolog Per Egil Haga sier til Dagbladet at det ikke er en entydig forklaring på skyfenomenet.

Likevel tror han at det er svært lite sannsynlig at ringene stammer fra vulkanutbruddet i La Palma, fordi det har vært lite transport av luftmassene fra La Palma nordover. I den grad det har blitt transportert luftmasser, så har det blitt transportert i en østlig retning, forklarer meteorologen.

- Det er helt fantastiske bilder. Jeg har forhørt meg med min kollega, og vi mener at den mest mulige forklaringen er at dette er noe vi kaller for linseskyer, som på latin kalles for altocumulus lenticularis, sier Haga.

SKYFENOMEN: Meteorologen mener at de røde ringne på himmelen kan være såkalte linseskyer. Foto: May-Lis Buvik
SKYFENOMEN: Meteorologen mener at de røde ringne på himmelen kan være såkalte linseskyer. Foto: May-Lis Buvik Vis mer

Han forklarer at slike skyer dannes når det er en kraftig vind i de høyere luftlagene. Da dannes det bølger i sirkulasjonen, som igjen danner linseskyene.

- Vi tror det er snakk om linseskyer fordi det er typisk at disse skyene oppstår når det er kraftig vind fra sørøst. Det var det som var værsituasjonen for den dagen i Trøndelag, sier statsmeteorologen og legger til:

- Jeg tror at det er mere sannsynlig at dette er et naturlig fenomen i stedet for en forurensning fra gasser.

Linseskyer, eller mandelformede skyer som det også kalles, er ofte ovale skyformasjoner som kan noen ganger kan likne på en UFO, forklarer Haga.

VEKKET OPPSIKT: En svart ring av røyk på himmelen fikk folk til å stoppe opp i Salt Lake City. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Likevel kan han ikke med sikkerhet si at de skyene som Buvik så var linseskyer.

- Linseskyene pleier å være mer rendyrkede, men på disse bildene maskeres de litt av andre skyer i nærheten, sier han.

- Veldig spektakulært

Om det er linseskyer eller en helt annen forklaring, er ikke meteorologen sikker på.

Det er imidlertid klart at han aldri har sett noe liknende.

- Dette er veldig spektakulært. Det ser ut som det har blitt tegnet på med fargestifter. Jeg kan ikke huske å ha sett et så kunstnerisk fenomen på himmelen før, sier Haga.

«MANNEN»: Flere personer May-Lis Buvik har snakket med mener det ser ut som om den ene skyen i sirkelen er profilen til en mann. Foto: May-Lis Buvik
«MANNEN»: Flere personer May-Lis Buvik har snakket med mener det ser ut som om den ene skyen i sirkelen er profilen til en mann. Foto: May-Lis Buvik Vis mer

Han sier at det nesten kan se ut som om de sterke fargene i bildene har blitt justert, selv om han understreker at han ikke tror det.

Buvik forsikrer om at fargene i bildet ikke er justert.

- Folk tror kanskje at jeg har juksa, men det har jeg ikke, sier hun.

Statsmeteorologen forklarer at de sterke fargene i skyen kommer av at sola sto lavt på horisonten.

- Det ser også ut som om sola er på høyre side og at solstrålene bare treffer linseskyene, og ikke de andre skyene rundt. Det er derfor de får disse flotte røde fargene, sier han og legger til:

- Det er et optisk fenomen. Normalt er det partikler i atmosfæren som fører til at det blir spektakulære solnedganger. Det kan blant annet være ispartikler. Hvis det er mange partikler når Lyset treffer atmosfæren, så vil det røde lyset framheves, framfor det blå lyset. Desto flere partikler, desto rødere blir fargen, forklarer Haga.

MASSIV RESPONS: May-Lis Buvik har fått massiv respons etter at hun la ut bildene av himmelen på Facebook. Foto: Privat
MASSIV RESPONS: May-Lis Buvik har fått massiv respons etter at hun la ut bildene av himmelen på Facebook. Foto: Privat Vis mer

«Mannen» på himmelen

Da Buvik la ut bildene på sin egen Facebook-profil var det flere i kommentarfeltet som fikk øye på en finurlig detalj som hun ikke hadde lagt merke til selv.

I den ene av de to røde ringene på himmelen var det en sky som kunne likne på profilen av et menneske.

Etter at Buvik Søndag også delte bildene på Facebook-siden «Tilbring ferien i Norge» har det strømmet inn forslag i kommentarfeltet om hvem «personen» kan være.

- Det er mange som mener det likner på «Snåsamannen», og andre mener det likner på kong Olav, sier Buvik.

Selv tenker hun at det er sin avdøde far som titter ned og passer på henne.

- Jeg har aldri sett noe liknende sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer