Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gir Milosevic to uker på å gå av

Folket har seiret. Dagen gryr over Serbia, sa Vojislav Kostunica (bildet) etter et brakvalg som er umulig å svindle vekk. Han har gitt Milosevic en frist på 14 dager til å gå av på fredelig vis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den sentrale valgkommisjonen har stanset opptellingen, mens president Slobodan Milosevic (59) drøfter med sine nærmeste om hva han nå skal gjøre - om han skal bruke jernhansken. I Montenegro øker frykten for krig dersom Milosevic skulle tvinge gjennom en ny valgomgang.

I timevis satt president Milosevic i går ettermiddag og kveld sammen med sine nærmeste medarbeidere, blant dem den jugoslaviske statsministeren Momir Bulatovic, sosialistpartiets generalsekretær Gorica Gajevic og sjefen for hærstaben, general Nebojsa Pavkovic. Trolig deltok også Milosevics kone, Mirjana Markovic, i møtene.

I gatene

Også i går kveld og i natt samlet opposisjonen sine tilhengere på gatene i sentrum av Beograd for å feire Vojislav Kostunicas brakseier, engstelige for hva Milosevics neste trekk kan bli, og utslitte etter våkenetter.

- Spenningen er nesten uvirkelig, sa Tamara Jovanovic i hovedkvarteret til den demokratiske serbiske opposisjonsalliansen DOS til Dagbladet i går kveld.

På gata i Beograd er det mange som frykter at Milosevic er villig til å ta i bruk alle midler for å beholde makta.

Med en ledelse på 57 prosent mot Milosevics 33 prosent, er ingen i tvil om at Kostunica (56) har vunnet presidentvalget uansett hvor mye regimet i går hevdet at Milosevic hadde en ledelse på 45 mot 40 prosent etter at 37 prosent av stemmene var talt opp.

«Vinner»

- Vi har fortsatt godt håp om å vinne i første valgrunde, sa Gorica Gajevic på en pressekonferanse i Beograd.

Talsmenn for Mirjana Markovics parti, Jugoslavias forente venstre (JUL), hevdet at Milosevic hadde fått reint flertall.

All opptelling var stanset i den sentrale valgkommisjonen i Beograd, trass i at kommisjonen har lovet at det endelige resultatet skal legges fram i ettermiddag.

Parlamentsseier

Som i presidentvalget var valgene til nytt jugoslavisk parlament og til kommunestyrene i Serbia et skred for opposisjonen. Alle de store byene er nå erobret av opposisjonen. I byparlamentet i Beograd tar DOS 102 av de 110 plassene, ifølge egne beregninger.

Kostunica håper at dette skal føre til at medlemmer nedover i rekkene i Sosialistpartiet skal respektere nederlaget og nekte å ta imot ordre fra Milosevic. Men resultatet kan like gjerne bli raseri blant kadrer som er ydmyket.

Vojislav Kostunica har en vanskelig balansegang foran seg. Han vet at et uforsiktig skritt kan utløse en eksplosjon i den kruttønna Beograd er for øyeblikket. Samtidig kan han ikke skuffe sine millioner av tilhengere. Det er ingen rom for kompromisser.

Kilder rundt Kostunica understreker overfor Dagbladet at den moralske støtten fra vestlige land er velkommen, men uttrykker samtidig frykt for at direkte trusler overfor Milosevic kan gi ham påskudd til å slå til med politi og soldater i den desperate situasjonen han nå er i.

En taktikk som Milosevic og hans krets nå vurderer, er å kreve en valgomgang nummer to, i den tro at det kan slå kiler inn i opposisjonsalliansen.

Frykter krig

I Montenegro er den provestlige presidenten Milo Djukanovic sikker på at en slik andre omgang aldri vil bli holdt.

- I mellomtida vil han skape en ny konflikt, sa Djukanovic til journalister i går. Han frykter krig i Montenegro, slik at Milosevic kan erklære unntakstilstand og avlyse valgene.

Politistyrkene i republikken er i høyeste alarmberedskap. De er utstyrt som en hær. Mot dem står rundt 40000 jugoslaviske soldater som er utplassert i Montenegro.

<B>FEIRER:</B> Minst 20 000 tilhengere av opposisjonsalliansen samlet seg i Beograd sentrum for å feire det de er overbevist om er en seier.