Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gir Nobel-pengene til foreldreløse

Nobelprisvinner vil gi egyptiske barn en bedre hverdag og fremtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I morgen tildeles verdens atomenergibyrå, IAEA, Nobels Fredpris. Prisen er på 10 millioner svenske kroner og deles mellom byrået og egypteren Mohamed ElBaradei, som er sjefvaktbikkje for verdens atomprogram.

Gir bort alt

IAEA har besluttet å bruke sin del av prispengene på kreftforskning i utviklingsland. En del av midlene skal også brukes til å forske på sammenhengen mellom radioaktiv forurensing og matproduksjon.

Dr. ElBaradei får prispengene personlig, men han velger å bruke dem på andre enn ham selv.

- Jeg vil bruke pengene på foreldreløse barn i mitt hjemland, sier Elbaradei til Dagbladet.no.

Midlene skal blant annet brukes til å gjøre hverdagen for barna bedre, og hjelpe dem med en utdannelse.

- Mitt håp er at disse barna kan få en lysere fremtid, sier ElBaradei.

Iran-saken til FN

Foto: Scanpix/AP
Foto: Scanpix/AP Vis mer

Det er spesielt to spørsmål som opptar det internasjonale atomenergibyrået om dagen. Det er faren for at Iran og Nord-Korea utvikler et atomvåpenprogram og risikoen for bruk av radioaktivt materiale under et terrorangrep.

- Om kort tid skal vi levere en rapport til FNs sikkerhetsråd om Irans atomprogram. Vi har ingen beviser for at de utvikler et atomvåpenprogram, men vi må foreta ytterligere undersøkelser i Iran før vi kan konkludere, sier ElBaradei.

Han ser helst at Iran skrinlegger sitt atomprogram. Da kan man være helt trygge på at FNs sikkerhetsråd ikke foretar seg noe mot landet. Samtidig understreker Elbaradei at de land som i dag som har atomvåpen, må gå foran med et godt eksempel og nedruste.

- Det er 8-9 land som har atomvåpenprogram. De landene kan ikke si til alle andre at de må kutte ut sine atomprogram, og samtidig beholde sine egne program, sier ElBaradei.

Konfliktområder

Atomenergibyrået er opptatt av mer enn bare nedrustning. Dialog mellom konfliktstater er vel så viktig, slik at behovet for å ruste opp ikke er tilstede.

- Alle symptomer har en årsak. Fred og sikkerhet henger nøye sammen. Du oppnår ikke fred uten sikkerhet for befolkningen. Og du oppnår ikke sikkerhet for befolkningen uten fred, sier Elbaradei, og siktet spesielt til situasjonen i Midtøsten og Sørøst-Asia.

Han mener alle kan bidra til en tryggere verden.

Sikkerhetspolitikk blir ofte forklart med at det er komplisert og noe som myndighetene må ta seg av. ElBaradei etterlyser enkeltindividenes engasjement, slik man har sett i miljøspørsmål.

- Enkeltindivider kan utrette mye. De må si fra til myndighetene hvordan de vil ha det i fremtiden, forklarte prisvinneren på dagens pressekonferanse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!