Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gir nordirsk fred en ny sjanse?

LONDON (NTB): Storbritannias minister for Nord-Irland, Mo Mowlan, forlot fangene i det beryktede Maze-fengselet i ettermiddag med nytt håp for fredssamtalene i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er første gang siden konflikten startet for 30 år siden at en minister har møtt aktivister som sitter fengslet for voldshandlinger i Nord-Irland. Etter uro i det konfliktherjede landet i julen, trakk de protestantiske fangene sin støtte til de pågående fredssamtalene, og satte dermed den skjøre våpenhvilen i fare.

Konstruktivt

Mowlam skal ha møtt både protestantiske fanger og katolske IRA-medlemmer. Hun kalte møtet konstruktivt og nyttig, men hadde ikke fått noe endelig svar da hun forlot fengselet i ettermiddagstimene i dag.

- Jeg har ikke fått noen garantier, men jeg er optimistisk. Begge parter ga meg beskjed om å «stå på», sa Mowlam til pressen umiddelbart etter besøket. Under møtet uttalte Mowlam at dersom fredssamtalene bærer frukter fremover, kan flere vanskelige spørsmål bli behandlet.

Svar i kveld?

Fangene ble igjen i møtelokalet for å diskutere videre da Mowlam forlot dem, og lovet ifølge ministeren et svar utpå kvelden fredag. De skal blant annet behandle et 15 punkter langt dokument som omhandler regjeringens politikk og fremtiden for fredsprosessen.

Fredssamtalene skal etter planen starte igjen mandag, og spenningen knytter seg til om Ulster Democratic Party (UDP) vil finne sin plass ved bordet. UDP representerer fangene fra Ulster Defence Army (UDA) og Ulster Freedom Fighters (UFF), og vil forlate forhandlingene dersom fangene ikke bestemmer seg for å støtte prosessen.

Mowlam har ved det kontroversielle møtet i fengselet satt sin stilling på spill.

I FENGSEL:</B> Den britiske ministeren for Nord-Irland, Mo Mowlam, kjøres gjennom porten til det strengt bevoktede Maze-fengselet der hun i dag møtte både protestantiske og katolske innsatte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!