Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Gir Obama skylda for utstyrsmangel

President Donald Trump beskylder Barack Obama for å ha gjort det vanskeligere å raskt gjennomføre virustester.

FÅR SKYLDA: Ifølge Trump er det Barack Obamas feil at USA nå sliter med mangel på utstyr i coronautbruddet. Foto: NTB Scanpix
FÅR SKYLDA: Ifølge Trump er det Barack Obamas feil at USA nå sliter med mangel på utstyr i coronautbruddet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I likhet med stadig flere land, har USA fått merke spredningen av coronaviruset den siste tida. Søndag er det offisielle tallet på smittede i USA oppe i 400, mens 19 amerikanere så langt har dødd som følge av viruset.

Natt til søndag norsk tid erklærte New York-guvernør Andrew Cuomo unntakstilstand i delstaten på grunn av coronautbruddet.

Torsdag bekreftet president Donald Trump at kongressen har vedtatt å bruke over 70 milliarder kroner på å bekjempe coronaviruset, da flere stater varslet om mangel på testutstyr.

I den anledning benyttet presidenten anledningen til å legge skylda for mangelen på testutstyr på Obama-administrasjonen, skriver New York Times.

Har aldri skjedd

- Obama-administrasjonen gjorde en beslutning vedrørende testing som viste seg å bli veldig skadelig. Vi reverserte den beslutningen for noen få dager siden, sånn at testingen kan skje mye raskere og på en mer presis måte, sa han til den oppmøtte pressen onsdag.

Avisa påpeker at det ikke har kommet fram hvilken beslutning den sittende presidenten siktet til.

Direktør for Centers for Disease Control and Prevention (CDC), Robert Redfield, har uttalt at private laboratorier før hadde tillatelse til å utvikle kliniske tester, men at dette ble regulert av den forrige administrasjonen.

Andre eksperter har sagt at de ikke kjenner til at Obamas administrasjon skal ha innført en lov som skal ha hindret bruk at tester utviklet ved universiteter eller private laboratorier.

Ifølge nyhetsbyrået AP har en slik regel aldri eksistert. Regelen Trump reverserte var en policy det amerikanske mattilsynet (FDA) hadde innført under hans egen administrasjon.

Reverserte policy

Den nye endringen Trump viser til, medfører at laboratorier nå kan utvikle og ta i bruk tester for å påvise hvorvidt noen er smittet av coronaviruset, før de er vurdert av FDA.

Tidligere har de bare autorisert bruk av tester utviklet av CDC, men har i henhold til lovverket hatt mulighet til å autorisere medisiner, tester og andre former for behandlinger i krisesituasjoner hele veien.

- Alt de gjorde var å reversere en policy som de selv innførte, sier Dr. Johua Sharfstein til nyhetsbyrået om Trumps uttalelser torsdag.

Han jobbet for FDA under Obama-administrasjonen, og jobber nå ved Johns Hopkins-Bloomberg School of Public Health.

Ifølge AP henviste Trump, delvis, til et utkast til en FDA-veiledning som ble sendt ut under Obama-administrasjonen i 2014. Men den veiledningen, som ikke gjaldt folkehelsetilstander som koronaviruset, trådte aldri i kraft, skriver AP.

Hele Norges coronakart