VIKTIG UKE: På mandag talte Barack Obama for fagforeningsarbeidere i Detroit, men på torsdag skal han lansere sin plan for å bøte på arbeidsledigheten - det viktigste spørsmålet i 2012-valgkampen. Foto: Mandel Ngan / AFP / SCANPIX
VIKTIG UKE: På mandag talte Barack Obama for fagforeningsarbeidere i Detroit, men på torsdag skal han lansere sin plan for å bøte på arbeidsledigheten - det viktigste spørsmålet i 2012-valgkampen. Foto: Mandel Ngan / AFP / SCANPIXVis mer

Gir Obama stryk før årets viktigste tale

Rekorddårlige målinger for presidenten mens valgkampen skyter fart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To store meningsmålinger offentliggjort i dag tegner det samme bildet av folkemeningen om Barack Obama: De fleste mener ennå han er en bra fyr, men et stort flertall mener han håndterer økonomien dårlig, og misnøyen med jobben han gjør som president generelt er rekordstor.

De dårlige tallene kommer to dager før Obama skal holde en svært viktig tale i Kongressen om tiltak for å få flere i arbeid - en tale der hvert eneste ord kommer til å bli gjennomanalysert av både markedsaktører og politiske motstandere.

Arbeidsledigheten i USA er ennå på 9,1 prosent, og mange legger skylda på Det hvite hus for fraværet av positive nyheter.

- Jeg skal foreslå en ny vei framover når det gjelder jobber, sa presidenten om torsdagstalen under et Labor Day-arrangement i går - på parkeringsplassen til General Motors i den økonomisk herjede bilfabrikkbyen Detroit.

Foran rundt 13 000 fagforeningsmedlemmer i byen der 14 prosent er arbeidsledige, i en delstat som er innenfor rekkevidde for begge partier i 2012, sørget Obama også for å peke på partiet som har flertall i Kongressen.

- Vi får se om republikanerne i Kongressen kan sette nasjonen foran partiet. Vis oss hva dere har. Tida for Washington-spill er over. Tida for handling er her, sa presidenten ifølge New York Times.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I det som framsto som et vorspiel til den store talen seinere i uka,  utdypet han ikke mer om planene enn at millioner av arbeidsløse bygningsarbeidere kan bli sysselsatt i nye infrastruktur-utbygginger. Det er forslag som allerede har blitt avfeid som rein sløsing av republikanerne.

Kraftig fall i sommer I en undersøkelse offentliggjort i Washington Post i dag, gjennomført i forrige uke, svarer 77 prosent at USA er på vei i gal retning. Kanskje enda mer oppsiktsvekkende: To av tre som ga Obama sin stemme i 2008 mener det samme. Bare 20 prosent av de spurte mener stormakten er på riktig vei.

Når velgerne blir spurt om president Obama spesifikt, er det nå betydelig flere - 53 prosent - som er misfornøyd med jobben han gjør, enn det er folk som gir ham godkjentstempel - 43 prosent.

Tallene er enda styggere for presidentens grep om den kriserammede økonomien: Hele 60 prosent vender tommelen ned for Obama, i det som er det utvilsomt viktigste temaet i valgkampen ett år før amerikanerne går til urnene.

UTFORDRER: Texas-guvernør Rick Perry, regnet som mer kompromissløst konservativ en sin forgjenger George W. Bush,  leder for øyeblikket feltet av republikanske presidentkandidater. Foto: Brett Flashnick / AP / SCANPIX
UTFORDRER: Texas-guvernør Rick Perry, regnet som mer kompromissløst konservativ en sin forgjenger George W. Bush, leder for øyeblikket feltet av republikanske presidentkandidater. Foto: Brett Flashnick / AP / SCANPIX Vis mer

I en annen fersk undersøkelse, gjennomført for Politico, er utslagene nesten like ille, blant annet med en dramatisk økning på 12 prosentpoeng siden mai i andelen som mener USA er på vei i feil retning.

Hele 43 prosent sier de allerede har bestemt seg for at det er uaktuelt å stemme på Obama neste år.

74 prosent «liker» Obama Men det er slett ikke sikkert at økende misnøye med demokratenes sittende president lar seg veksle inn i nye velgere for republikanerne. Partiet har flertall i kongressen, som nå har svært lav tillit, og mye tyder på at det kaotiske spillet før avstemningen om USAs gjeldssituasjon tidligere i høst gjorde flere negativt innstilt til både republikanske ledere og Tea Party-bevegelsen.

For ett år siden sa 45 prosent til meningsmålerne at de ville foretrekke en (ikke navngitt) republikansk kandidat i sitt kongressvalgdistrikt framfor demokratenes, mens bare 36 prosent sier det samme i dag.

Samtidig viser Politicos måling at hele 74 prosent av de spurte liker Obama som person om de ser bort fra hva de mener om jobben han gjør. Flere enn i mai sier også at de deler Obamas verdier - 48 prosent - målt om mot republikanernes - 41 prosent.

Perry-feber Hos republikanerne er det den erkekonservative Texas-guvernøren Rick Perry som nå leder klart på nasjonale meningsmålinger - bare tre uker etter at han formelt startet valgkampen36 prosent oppslutning (på Politicos måling denne uka) er svært dårlig nytt for den nærmeste rivalen, Mitt Romney med 17 prosent, fram mot det første primærvalget i januar.

Samtidig som mange republikanere håper at Perry kan dra med seg kresne kristenkonservative til stemmeurnene, ser demokratiske analytikere muligheten for at han samtidig skremmer selv de mest desillusjonerte demokratene til å slå ring om Obama.

De siste ukene er det valgkampen til mye omtalte Michele Bachmann som har haltet mest. Den hatede og elskede populisten, som i starten av august lå an til å bli en av favorittene i partiets grasrot, har nå en oppslutning nasjonalt på bare ti prosent. Etter å ha byttet ut sentrale personer i valgkampstaben i helga, sikter hun på å overrumple resten av feltet i Iowa i januar.

PRESSET: Mitt Romney, som tapte primærvalgkampen mot John McCain i 2008, prøver nå å selge seg inn som den beste lederen i den økonomiske krisen, men sliter på de ferskeste meningsmålingene. Foto: Chris Keane / Reuters / Scanpix
PRESSET: Mitt Romney, som tapte primærvalgkampen mot John McCain i 2008, prøver nå å selge seg inn som den beste lederen i den økonomiske krisen, men sliter på de ferskeste meningsmålingene. Foto: Chris Keane / Reuters / Scanpix Vis mer