Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gir og tar

Statsminister Bondevik gir til minstepensjonistene med den ene hånda og tar med den andre. Fagfolk som har studert utslaget av lønnsøkning på 12 000 kroner, opplyser at pensjonistene i verste fall ikke vil få mer enn 5 000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sosialsjef Erik Stene i Steinkjer undrer seg over flere detaljer i regjeringen Bondeviks lovnader. Han frykter klageflommen, som han venter vil komme når det reelle regnestykket går opp for folk. - Hvorfor? - Det Bondevik og hans folk så vidt jeg vet aldri har fortalt, er det enkle faktum at han deler ut med den ene hånda og tar tilbake med den andre, sier sosialsjefen. Slik er Stenes regnestykke:

  • Når minstepensjonistene får 12000 kroner, eller 1 000 kroner mer i måneden, mister 90 prosent av dem 4500 kroner i bostøtte. Slik tar staten tilbake 37 prosent av det man har gitt til de fattige.
  • I tillegg er det slik at pensjonistene alltid får noe - i gjennomsnitt 2 500 kroner - ved hvert lønnsoppgjør. Regner man inn dette blir Bondeviks gave bare cirka 5 000 kroner i året, påpeker sosialsjefen.

Hundrelapper

Stene lurer på hva Bondevik har tenkt på gjøre med de tusener av mennesker, enslige og ektepar, som bare har noen småkroner mer enn minstepensjon - i dag 69360 kroner. - Har dere virkelig tenkt å frata mennesker bostøtten, eller vil dere endre opplegget? Og hva får de som har littegrann mer enn minstepensjon i gave av Bondevik? spør sosialsjefen. Han gruer seg til alle spørsmålene om påståtte urimeligheter begynner å hagle inn på kontoret.

Ja og nei

Avdelingsdirektør Geir Barvik i Kommunal- og arbeidsdepartementet bekrefter at bostøtten ikke er reflektert i den bebudede økningen av minstepensjonene. Han understreker: - Når man søker bostøtte gjelder den siste likningen som grunnlag. Dermed blir det først om to år at det eventuelt blir aktuelt å trekke bostøtte. - Og det vil bli gjort? - Det er det ingen som vet. Det er et politisk spørsmål, svarer Barvik. # Bondevik-gaven12 000 kr.

Bostøtte-4 500 kr.

Vanlig lønnsoppgjør-2 500 kr.

Totalt5 000 kr.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!