Gir opp å drive eiendomssalg

Elisenberg eiendomsmegling har levert inn sin bevilling og kan ikke lenger drive med eiendomssalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ville ha penger «på hjørnet»

Slik planla de «lurehandelen»

Selskapet valgte selv å levere inn bevillingen etter at Kreditttilsynet varslet at de aktet å frata dem retten til å omsette eiendommer.

Meklerskandalen

  • Dagbladet avslørte 13. april at eiendomsmekler Frank Gjesdal (43) i lydbåndopptak sa han aksepterte penger «på hjørnet» for å selge et ektepars eiendom i Asker til investor Johnny Halvorsen. Han skulle få 200000 kroner under bordet for å selge eiendommen.
  • I opptaket hevder Gjesdal at en navngitt takstmann uten problemer, etter Halvorsens eventuelle kjøp, kunne justere taksten opp minst en million kroner.
  • Aktiv Eiendomsmegling har inngått forlik med ekteparet.

Kredittilsynet iverksatte gransking av selskapet etter at Dagbladet i april avslørte at en megler i selskapet i en telefonsamtale sa at han aksepterte å motta «penger på hjørnet» ved salget av en enebolig.

Varsel

I et varsel til eiendomsmeklerforetaket ga tilsynet klar beskjed om hva de synes om meklerselskapets opptreden.

- Kredittilsynet uttalte i sitt forvarsel at vi ser alvorlig på det som skjedde og aktet å inndra bevillingen. Ut fra den informasjon som var tilgjengelig var det som hadde skjedd å regne som et brudd på god eiendomsmeklerskikk, sier leder for Kredittilsynets seksjon for eiendomsmekling og inkasso, Wilhelm Mohn Grøstad.

Granskingen omfattet både den aktuelle mekleren, Frank Gjesdal, og faglig leder Odd Kalsnes. Kalsnes er også hovedaksjonær i Elisenberg eiendomsmegling. Kredittilsynet er enda ikke ferdig med behandlingen av saken som bygger på selskapets egen redegjørelse, samt Dagbladets artikler.

Sparket

Mekler Frank Gjesdal ble fredag avskjediget fra Elisenberg eiendomsmekling.

Dagbladet avslørte at Gjesdal sa seg villig til å ta imot penger «på hjørnet» da han skulle selge eiendommen Båstad terrasse 18 i Asker på vegne av et eldre ektepar. Mekleren mener oppsigelsen er usaklig, og viser til at Elisenberg eiendomsmekling i flere dokumenter har støttet ham. Meklerens forklaring er at han snakket Halvorsen etter munnen for å avsløre Halvorsens forretningsmetoder.

Datterselskap

- Når selskapet selv går til det skritt å levere inn sin bevilling, er den delen av saken allerede oppgjort. Det innebærer ikke nødvendigvis at de aksepterer vår vurdering, men at de valgte å gjøre dette ut fra en helhetsvurdering hvor de også så på hva Kredittilsynets kritikk vil medføre av skade for selskapet, sier Grøstad.

De som står bak Elisenberg eiendomsmegling kan imidlertid drive eiendomshandel gjennom datterselskapet Elisenberg prosjektmegling som har egen bevilling.