Gir opp å finne overlevende

Letingen etter overlevende fra frakteskipet «Nordfrakt» ble avsluttet i natt. Den norske kapteinen og mannskapet kan ikke ha overlevd forliset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Søket er avsluttet og vil heller ikke bli tatt opp igjen i morgen. Tiden som er gått siden skipet forliste, havtemperaturen og sjøforholdene gjør at sjansene for å finne overlevende er så små at det ikke er verdt å lete mer. Mannskapet kan ikke ha klart seg under de forholdene som har vært, sier vakthavende redningsleder, Eirik Walle, ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge (HRSS) til NTB.

Den 52 år gamle kapteinen var fra Lofoten, mens besetningen på fem var fra Polen.

Det er uklart hva som skjedde forut for at «Nordfrakt» gikk ned utenfor kysten av Lisboa i Portugal mandag ettermiddag, men skipet skal ha kollidert med 725 fot store panamaregistrerte containerskipet «Hyundai Emperor». «Nordfrakt» var 231 fot lang, og på vei fra den spanske byen Garrucha til London, lastet med gips, skriver NTB.

- Alt må ha skjedd veldig raskt. De rakk ikke å sende nødsignal en gang. På containerskipet så de ikke den norske båten i det hele tatt, sier Walle.

Tirsdag ble skipet funnet på 1000 meters dyp utenfor kysten av Lisboa.

- Portugisiske myndigheter lokaliserte skipet i dag, og varslet Sjøfartsdirektoratet i Norge, sier redningsleder Sølve Tanke Hovden ved Hovedredningssentralen på Sola til Dagbladet.no.

Et fly og en fregatt fra den portugisiske marinen lette helt fram til mørkets frambrudd etter overlevende i sjøen. De fant kun vrakgods, en flåte, livbelter og en bøye som stammer fra «Nordfrakt» i vannet.

Mannskapet på MS «Nordfrakt» består av 52 år gamle Magne Thomassen fra Laupstad i Lofoten og fem polske sjømenn.

Det er ikke sjøforklaringsplikt ved kollisjon mellom norsk og utenlands skip. I dag skal det ifølge Sjøfartsdirektoratet holdes et møte i Portugal, der besetningen på det panamaregistrerte fartøyet muligens vil bli avhørt. Sjøfartsinspektør Finn Paulsrud vil være til stede på møtet.

«Nordfrakt» har vært eid av Andreassens rederi i Bodø siden begynnelsen av 1990-tallet.

LOKALISERT: Frakteskipet «Nordfrakt» ble i dag lokalisert på 1000 meters dyp utenfor kysten av Lisboa.