Gir opp letingen etter forsvunnet ubåt

Den amerikanske marinen har foreløpig gitt opp å finne den forsvunne ubemannede ubåten som forrige torsdag forsvant i Byfjorden i Kristiansand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KRISTIANSAND (Dagbladet.no) Kommandørkaptein Thom Knustad ved Nato-hovedkvarteret i Stavanger bekrefter at det ikke lenger pågår noe aktivt søk etter den forsvunne farkosten.

- Vi har gått inn i en fase der de øvrige deltakerne i øvelsen 'Blue Game' skal være på utkikk etter farkosten i tilfelle den dukker opp, sier Knustad.

I helgen skal mer enn 50 marinefartøyer ha Kristiansand som base. Disse vil holde skarpt utkikk under innseilingen til byen.

Tiet om tapet

Den amerikanske farkostens spesielle navigasjonsutstyr er utviklet i dypeste hemmelighet. Den tre og en halv meter lange sylinderformede farkosten kan kartlegge sjøbunnen på jakt etter miner.

I to døgn dager lette amerikanerne etter farkosten før de forrige lørdag formiddag omsider meldte fra til Havnevakta i Kristiansand om at den topedoliknende gjenstanden kunne drive rundt og være en fare for skipsfarten.

Det gikk ytterligere tre døgn før amerikanerne ga norske militære myndigheter tillatelse til å fortelle offentligheten om hva som hadde skjedd.

En hovedteori om forsvinningen er at farkosten har kommet inn i et sjikt med ferskvann fra de to flomstore elvene Otra og Topdalselva som renner ut like i nærheten av posisjonen der ubåten sist hadde kontakt med moderfartøyet. I så fall har farkosten mistet oppdriften og kan ha gått til bunns og blitt liggende i slammet.

FORSVUNNET: Slik ser den ut, farkosten som amerikanerne har lett etter i Skagerrak. Bildet av prototypen av en ny mineleter ble tatt av US Navy i fjor sommer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer