Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gir opp mot russisk byråkrati

TROMSØ (Dagbladet): Seks års tung kamp mot russisk byråkrati er nok for Haakon Dragland, barnebarnet til mektige Haakon Lie. - På russisk side står en hel hær klar til å sable ned ethvert forsøk på å drive forretningssamarbeid. Jeg er sliten og orker ikke mer, sier Dragland til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han startet et bakeri i Nikel i 1993. Barentssamarbeidet var da som nå mange vakre ord, men lite konkret handling.

Haakon Dragland ble kalt en foregangsmann. I dag tar han et knusende oppgjør med Russlands politikk overfor vestlige partnere.
- Offentlige myndigheter gjør hva som helst for å suge penger ut av dem som vil satse. Enhver som vil gjøre noe, får fort både hode og armer kuttet av, sier Dragland.

For få dager siden pakket han sakene sine, og satte seg på flyet fra Kirkenes til Oslo. Sivil-økonomen med legendariske Haakon Lie som bestefar, beholder aksjeposten og sitt styreverv i bakeriet, men flytter sørover mange illusjoner fattigere.

- Norsk næringsliv har ikke noe å hente i Russland før russisk næringsliv sjøl har reist seg opp i knestående. Det kan ta lang tid, i hvert fall utenfor storbyene Moskva og St. Petersburg, mener Dragland.

Idiotisme

- Er det virkelig så håpløst, norske politikere trekker jo hele tida fram de store mulighetene i øst?

- Du må ha mye tålmodighet og tåle å bli fornedret og tråkket på. Kampen for å overleve tar alt av krefter og mye penger, det dreier seg om å slåss, millimeter for millimeter. Norske bedrifter må minst ha et tiårs-perspektiv på sin satsing.

- Skjønner ikke russerne sitt eget beste når de stikker så mange kjepper i hjulene på samarbeidsprosjektene?

- Russerne har sjøl et dekkende ord for det som skjer - idiotisme. Russiske myndigheter er ikke verre mot oss enn mot sine egne. Problemet er at de ikke har penger. Normal skatteinnkreving fungerer ikke. De må hente penger der det er noe å ta, og det er gjerne hos utenlandske selskaper, sier Haakon Dragland.

Russernes katastrofe

Kola-pioneren har registrert at det blir stadig færre norske foretak som gjør noe i Russland. Mange har tatt skrekken. Dragland mener Barentssamarbeidet likevel må fortsette, og han vil ikke kritisere norske politikere for å ha glemt samarbeidet i nord.

- Politikerne har vel snudd enhver stein som kunne snus, det er bare ikke mer å hente. Det er positivt at naboforholdet er blitt normalisert. I dag er det ikke eksotisk å høre russisk språk i Kirkenes, og ingen reagerer på en nordmann i Murmansk, forteller Dragland.

I løpet av disse årene har han blitt godt kjent med mange russere. Og han roser et tålmodig folkeslag som strever med mange problemer.

- Det er russernes katastrofe, ikke vår. Russerne er fantastiske mennesker som fortjener noe bedre enn hva de må leve med i dag, framholder Haakon Dragland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!