Gir opp presidentdrømmen

Sex, kokain og heftig festing ser ut til å koste statsminister Silvio Berlusconi presidentdrømmen.

Italian Premier Silvio Berlusconi casts his ballot for an electoral law referendum and Milan's provincial elections, in Milan, Italy, Saturday, June 20, 2009. (AP Photo/Giuseppe Aresu)
Italian Premier Silvio Berlusconi casts his ballot for an electoral law referendum and Milan's provincial elections, in Milan, Italy, Saturday, June 20, 2009. (AP Photo/Giuseppe Aresu)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BRUSSEL (Dagbladet): Statsminister Silvio Berlusconi synes å innse at heller ikke han er helt usårlig for de daglige avsløringene av det ville livet ved hans private hoff. I årevis har Il Cavaliere — Ridderen — drømt om å bli Republikkens president, etter først å ha endret Grunnloven og gjort presidenten sterk. Men etter skandalene anses han nå i vide kretser for å være uegnet, og som Berlusconi nå kan ha oppfattet.

— For Quirinale har vi Gianni, uttalte statsministeren.

Han snakket om Quirinale-palasset, hvor presidenten sitter. Og om Gianni Letta, nestlederen i partiet Frihetenes Folk, en fåmælt katolikk som liker seg best i skyggen av Ridderen. Letta satt ved Berlusconis side da uttalelsen falt, og han spilte straks ballen ut over
sidelinja:

— Vi snakker om noe annet, Silvio, sa han.

Kokain og sex
I et intervju med kvinnebladet Chi, som han eier, innrømmer Berlusconi nå å kjenne Patrizia D?Addario, men han visste ikke at hun var prostituert. Samtidig kaller han Gianpaolo Tarantini, som angivelig leide inn de prostituerte for Berlusconi, for «en høyt ansett venn og seriøs næringsdrivende, hvis antatte uskyld må respekteres ». I tillegg snakker han om hvem som skal etterfølge ham:

— Jeg er ikke monark, jeg utpeker ingen tronarving. Folket velger, sier Ridderen. Nettopp Patrizia D?Addario og Gianpaolo Tarantini er  midtpunktet for etterforskerne i Bari, sør i landet, som mener Tarantini, kjent som «protesenes konge», leide inn prostituerte til festene for mektige politikere mot å få innbringende kontrakter og innflytelse.

Hittil har 19 kvinner, deriblant Patrizia, fortalt etterforskerne i detalj om festene hvor det
var mye kokain og sex.

«Harem»
— Festene til Berlusconi var som et harem, uttaler Patrizia i et intervju med avisa La Repubblica i går.

— Vel, haremer er noe alvorlig som jeg kjenner, fordi jeg har vært tre ganger i Dubai. Sjeikene, på sin måte, respekterer kvinnene. De omgir seg med dem og er stolte over det. Det jeg opplevde, derimot, likte jeg ikke. Det fantes bare én sjeik: Han, sier hun om  Berlusconi.

Patrizia, som nå forsøker seg i politikken i Bari, gjorde opptak med lyd og bilder fra festene med sin håndtelefon, som nå er i  etterforskernes hender. Hun sier hun fikk 1000 euro av Tarantini for den første festen i Palazzo Gracioli, hvor Berlusconi bor i Roma, i oktober 2008.

Hun kan ikke i intervjuet snakke om detaljer fra etterforskninga, sier hun, men sier hun var der til morgengry. Seinere kom Tarantini tilbake og sa: «Han vil at du skal komme tilbake.» Hun kom til festen 4. november. Berlusconi ba henne da bli til frokost, sier hun.

— Men det var ikke i spisesalen. Det var mye mer intimt, sier Patrizia. Andre gang fikk hun ikke penger, men løfte om hjelp til å bygge
et boligkompleks hjemme i Bari, sier hun.

Sardinia
Hennes venninne, Barbara Montereale, som deltok på statsministerens fester i Roma og Sardinia og som har forklart seg for etterforskerne, fikk bilen sin påtent torsdag kveld.

Avsløringene tok til da fotografen Antonello Zappadu ville selge noen av sine 5000 bilder som han hadde tatt ved Villa Certosa, feriestedet til Berlusconi på Sardinia. Bildene viste en del nakne mennesker, deriblant Tsjekkias tidligere statsminister, Mirek Topolanek,
med erigert kjønnsorgan, og avslørte at Berlusconi brukte statens fly til å hente private gjester.

Men Zappadu gikk til ei avis som Berlusconi eier, og som gikk til retten og fikk bildene kjent forbudt å offentliggjøre i Italia. Den spanske avisa El País trykte dem, og la på nettet ut en historie om bildene som var oversatt til italiensk, slik at søsteravisa La Repubblica i Italia kunne legge ut ei lenke til El País. Nå har en domstol på Sardinia tatt beslag i bildene, men kopier av dem florerer i utlandet.

UEGNET: Etter alle skandalene rundt Berlusconi omtales han som uegnet til presidentjobben. AFP PHOTO / JOHN THYS
UEGNET: Etter alle skandalene rundt Berlusconi omtales han som uegnet til presidentjobben. AFP PHOTO / JOHN THYS Vis mer