Gir opp slutterklæring: - Meningsløst

Det vil ikke komme noen felles slutterklæring etter G7-toppmøtet i Frankrike.

VENNSKAPELIG UENIGHET: Tonen var gemyttelig og forsonende da Emmanuel Macron og Donald Trumo møttes lørdag. Men noen felles enighet kommer de neppe til i løpet av helga. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix
VENNSKAPELIG UENIGHET: Tonen var gemyttelig og forsonende da Emmanuel Macron og Donald Trumo møttes lørdag. Men noen felles enighet kommer de neppe til i løpet av helga. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpixVis mer

I helga går G7-toppmøtet av stabelen i Biarritz, sørvest i Frankrike. Kampen mot sosial ulikhet er hovedtema for møtet, men mye av oppkjøringen har dreid seg om uro knyttet til økonomi og internasjonal handel.

Spørsmålet er om verdenslederne kommer til noen enighet, noe som er svært tvilsomt. Årsaken til det? Donald Trump.

- Meningsløst

USAs nærmeste allierte har gitt opp tanken om at de kan komme til en felles forståelse om globale problemer, noe de har hatt for vane å gjøre.

- Jeg vet hva vi er uenige med USA om, sa Frankrikes president Emmanuel Macron tidligere denne uka, ifølge The Independent.

Han ga også til kjenne at G7-landene ikke engang ville prøve å komme med en fellesuttalelse, et såkalt kommuniké, som de har hatt for vane før Trumps inntreden.

- Det er meningsløst, lyder Macrons dom.

Historien viser at Trump har for vane å skape mindre god stemning under toppmøtene han deltar på.

MISFORNØYD: Donald Trump er misfornøyd med den danske statsministerens uttalelser. Video: AP. Vis mer

Tollkrangel

Under G7-toppmøtet i fjor så det ut til at statslederne hadde klart å komme til en felles erklæring på alle punkter unntatt klima.

Bakteppet for møtet den gangen var Trumps avgjørelse om å innføre ekstratoll på import av stål og aluminium fra landets nærmeste allierte.

Men bare timer etter at Donald Trump hadde forlatt toppmøtet, ble det dårlig stemning. Trump gikk til angrep på Canadas statsminister Justin Trudeau, fordi han kritiserte tollen.

Dermed beordret Trump de amerikanske representantene om å ikke støtte slutterklæringen likevel.

Og i år ser det altså ut til at man ikke engang orker å prøve å få til en slutterklæring.

Handelskrig

Bakteppet for årets møte er uroen knyttet til økonomi og internasjonal handel. Macron og EU-president Donald Tusk har advart Trump mot å starte en ny handelskrig.

- Handelskriger fører til resesjon, mens handelsavtaler gir økonomien et puff, sa EU-president Donald Tusk lørdag.

Advarselen fra Tusk kommer etter at Trump nylig truet med straffetoll på fransk vin. Det var et svar på at Frankrike i juli vedtok å skattlegge amerikanske teknologigiganter som Google, Apple, Facebook og Amazon.

- Svært urettferdig. Dersom de gjør dette skal vi innføre toll på vinen deres eller gjøre noe annet. Vi skal innføre en toll på fransk vin som ingen har sett maken til, sa Trump.

Trump er ikke fremmed for å innføre toll på varer. Han står midt oppe i en handelskrig med Kina som har fått følger for verdensøkonomien.

USA har så langt innført toll på kinesiske varer til en verdi av 250 milliarder dollar. Ytterligere toll kommer innen utgangen av året.

God stemning

På tross av at det ikke kan vente noen slutterklæring, gir Macron og Trump uttrykk for at de kommer dit med et positivt sinn.

- Vi oppnår kanskje ikke alt vi ønsker, men vi lover å gjøre vårt beste for å jobbe effektivt for deres sikkerhet, for å skape flere jobber og for å kjempe mot ulikhet, skrev Macron på Twitter.

Da Trump ankom Frankrike lørdag og ble tatt imot av Macron, var tonen forsonende.

- Vi har mye til felles, Emmanuel og jeg. Vi har vært venner lenge. Av og til gå vi løs på hverandre litt, men ikke mye. Vi kommer godt overens og har et godt forhold. jeg tror vi kan si at det er et spesielt forhold, sa Trump.

«Hadde nettopp lunsj med Emmanuel Macron. Mange gode ting skjer for våre land. En stor helg med andre verdensledere», tvitret Trump lørdag ettermiddag.

Flere tusen demonstrerte

Tradisjonen tro er det også i år demonstrasjoner når G7-lederne samler seg til toppmøte. Tusener marsjerte fra Frankrike til Spania lørdag.

Antikapitalister, globaliseringsmotstandere og miljøforkjempere krysset elva Bidassoa til Irún i Spania. Politiet anslår at rundt 9.000 møtte opp, mens arrangørenes anslag var 15.000.

«Statsoverhoder, handle nå, Amazonas brenner!» sto det på ett banner, mens et annet proklamerte at «Om klimaet var en katedral, ville det allerede ha vært reddet», med henvisning til brannen i Notre-Dame i Paris. Givere har lovet over 8 milliarder kroner etter at den berømte kirken brant i april.

Biarritz, der toppmøtet holdes, ligger altså et stykke unna. Byen er et populært feriemål og ville normalt ha vært fylt til trengsel på varme augustdager, men denne helgen er sikkerheten på topp og ingen slipper inn uten å ha blitt sjekket og godkjent på forhånd. Over 13.000 politifolk er satt inn for å ivareta sikkerheten