Gir opp støtteaksjon for fattige barn

Frp-politikeren John Alvheim avblåser innsamlingsaksjonen for barnehjemmet han startet i Bangladesh i 1979. - Byråkratiet setter en stopper. Jeg har ikke tid til å følge alle de kompliserte reglene for å få registrert støtteaksjonen, sier Alvheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I januar i år fortalte den markante Frp-politikeren Dagbladet om fortida sin som hjelpearbeider i Afrika og Bangladesh. Da hadde han nettopp kommet tilbake fra et besøk på barnehjemmet han startet i 1979:

«Jeg var fryktelig spent. Men da jeg gikk inn og så at barnehjemmet var i full drift, med flere barn og et nytt internat, ble jeg usigelig glad. En av dem som møtte meg, var en av guttene mine som nå var blitt lærer. Samtidig så jeg hvor nedslitt alt var blitt. Derfor bestemte jeg meg for å ta opp igjen hjelpearbeidet,» sa Alvheim til Dagbladet.

Skjemavelde

Målet hans var å pusse opp barnehjemmets sanitæranlegg, renovere bygningene, legge telefonlinjer og skaffe brukte datamaskiner og undervisningsmateriell til skolen.

Men da lederen av sosialkomiteen gikk i banken og ba om å få opprette en konto for «Støtteaksjonen for Darussalam Orphanage», fikk han beskjed om å registrere aksjonen i Brønnøysundregisteret først. I samarbeid med en jurist fylte han ut skjemaene og trodde alt var i orden.

Men svaret han fikk var skuffende.

Brønnøysundregisteret kan ikke registrere «enheten». Alvheim fikk beskjed om at foreningen måtte holde stiftelsesmøte, formulere detaljerte vedtekter og nedsette et styre.

Vennekonto

- Svaret fra registeret må ta pusten fra enhver. Dette blir rett og slett for mye for meg. Arbeidspresset mitt på Stortinget er for stort, sier Alvheim.

Han gir derfor opp forsøket på å få registrert aksjonen formelt. I stedet oppretter han en konto for formålet i sitt eget navn. Der vil han oppfordre venner og kjente, både i og utenfor partiet, til å sette inn penger «i det stille».

- Jeg tar ansvaret, og så er det opp til dem å stole på at pengene kommer fram. Riktignok blir det færre givere, men jeg tror vi skal nå målet likevel. Det ville vært synd om barna i Bangladesh skulle lide på grunn av norsk byråkrati.

- Men det har jo vært flere eksempler på svindel med innsamlede penger de siste årene. Skjønner du ikke at myndighetene vil ha kontroll?

- Jo, det er klart det finnes svarte får. Men jeg mener det burde være nok å ha en godkjent revisor som støtte. Slik var det da jeg startet den forrige støtteaksjonen. De kompliserte reglene gjør det umulig med hjelpeaksjoner på gateplan. Det er jo bare profesjonelle organisasjoner som kan orientere seg i jungelen av regler, sier Alvheim.

Må vente

Han har fått telefoner fra folk over hele landet som vil gi penger til barnehjemmet, som ifølge Alvheim drives av muslimske fundamentalister. Alle har fått beskjed om å vente.

SKUFFET: John Alvheim, her med et av barna fra barnehjemmet.