Gir opp våpensøk i jungelen

Etterforskningslederen i Kongo har avbrutt søket, og tar med seg Tjostolv Moland (28) tilbake til fengselet.

AVBRUTT: Søket etter våpenet drapsmistenkte Tjostolv Moland gravde ned i jungelen er avsluttet, og Moland er på vei tilbake til fengselet sammen med etterforskningslederen og resten av følget. Bildet ble tatt like før avreise i går og viser Moland (på huk) sammen med den kongolesike advokaten, misjonær Jon Anders Bregård og Lars Ekmann (i dress).
AVBRUTT: Søket etter våpenet drapsmistenkte Tjostolv Moland gravde ned i jungelen er avsluttet, og Moland er på vei tilbake til fengselet sammen med etterforskningslederen og resten av følget. Bildet ble tatt like før avreise i går og viser Moland (på huk) sammen med den kongolesike advokaten, misjonær Jon Anders Bregård og Lars Ekmann (i dress).Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KISANGANI/OSLO (Dagbladet.no): Etterforskningsleder Roger Wawara har gitt opp søket i jungelen etter våpenet som drapsmistenkte Tjostolv Moland (28) sier han gravde ned da han flyktet etter at sjåføren Abedi Kasongo ble skutt og drept.

Søket etter våpenet er nå avsluttet uten at noe ble funnet. ved 20.15-tiden startet kortesjen, som består av Moland, etterforskningslederen og sju væpnede fangevoktere samt advokaten og en tolk, den lange tilbaketuren til militærfengselet i Kisangani.

Første etappe går til byen Bafwasende, der de skal overnatte til i morgen.

Bekymret
Etter det Dagbladet kjenner til, står det bra til med Moland. Selv har han gitt klart utrykk for at det neppe ville være mulig å finne våpenet, men uttrykt stor bekymring for sin egen sikkerhet på leteekspedisjonen ut i jungelen.

- Det er umulig å huske hvor det våpenet er begravet. Du ser èn meter foran deg i jungelen. Området våpenet ligger i er to mil nedover og 50 mil bortover. Vi kan gå der i ti år uten å finne det våpenet, sier Moland til Dagbladet.

Kongolesiske militærmyndigheter skal på sin side være sikker på at Moland vet hvor han begravde våpenet. Men har alikevel valgt å avbryte søket.

Usikkert område
Området følget lette i, betegnes som svært usikkert. Det domineres av mai-mai-grupper, selvforsvarsgrupper bøndene i området selv har opprettet for å beskytte seg mot de mange stridende partene i området.

- Å reise inn i et militsområde med fire mann er galskap. Hva gjør vi om de angriper oss? Vi har ikke en sjanse, sa Moland da søksekspedisjonen ble igangsatt.

Den militære etterforskningslederen, Roger Wawara har garantert for nordmannens sikkerhet på turen, men Moland stoler ikke på sine voktere.

- De kan jo bare si at jeg rømte. Så vil aldri noen se meg igjen, sier han.

Holdt fanget i bilen
I går var Moland på åstedet der sjåføren Abedi Kasongo (30) ble drept. Han kjente seg ikke igjen.

Følget med Tjostolv Moland kom sent i går kveld fram til byen Mambasa, som ligger i det området der Moland har beskrevet at våpenet er gravd ned.

Følget fikk overnatte i huset til borgermesteren i området. Men Moland måtte sove i bilen, med soldater på vakt utenfor.

Moland er etter forholdene i god form. Han skal i hvert fall ikke ha blitt utsatt for fysisk mishandling.

Moland (28) og kollegaen (27) hevder sin uskyld i saken. Påtaleleder, Oberst Jacob Sagwaka, har sagt til Dagbladet at han vil gå inn for dødsstraff for de to nordmennene.