- Gir oppskrift på drap og terrorceller i Norge

Så seint som lørdag skal Krekar ha beskrevet hvordan nordmenn generelt kan drepes og kidnappes hvis mullaen ender i fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mulla Krekar er siktet for nye trusler som kan være egnet til å skape alvorlig frykt i befolkningen.

Det var innholdet i disse påståtte truslene som var den mest presserende årsaken til dagens pågripelse, får Dagbladet opplyst.

«Hvis jeg blir fengslet» Noen av uttalelsene som nå etterforskes av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) kom så seint som på lørdag, på direkteoverføring til Krekars tilhengere på nettjenesten PalTalk. Noe av materialet ble viderepublisert på andre nettsteder.

Etter det Dagbladet erfarer skal han ha beskrevet det PST oppfatter som oppbygging av terrorceller. Han uttrykker også ønsker om dødelige angrep hvis han blir fengslet, ifølge etterforskningen.

Han kommenterer angivelig også hva slags islamister som bør delta i aksjonene, og metoder for hvordan nordmenn kan drepes og kidnappes, ifølge Dagbladets opplysninger.

Politifolk eller sikkerhetsagenter som har sørget for at han ble siktet ser ut til å utheves som mål, men i morgen er det ventet at PST også vil legge fram det de mener er Krekars trusler om drap på nordmenn generelt.

Overfor tilhengerne sine hevder han også i videoverføringen at han vil bli torturert i norske fengsler, ifølge én oversettelse.

- Vil be om å bli løslatt
Eventuelle generelle trusler mot nordmenn vil være en dreining fra tidligere uttalelser der fokuset har vært myndighetspersoner og sekulære norskkurdere.

- Jeg kjenner overhodet ikke til dette. Jeg regner med at Krekar i morgen vil begjære seg løslatt, sier advokat Arvid Sjødin, en av Krekars forsvarere, til Dagbladet.

PST ville i ettermiddag ikke kommentere noe av innholdet i de nye truslene Krekar skal ha stått bak.

«PST har i dag klokken 1400, med bistand fra Oslo politidistrikt, pågrepet Najmuddin Faraj Ahmad (alias Krekar) på grunnlag av Oslo tingretts dom mot ham av? i går, og på grunnlag av en nærliggende fare for gjentakelse av nye straffbare handlinger (trusler om terror)», skrev sikkerhetstjenesten i en pressemelding tidligere i dag.?

- Vi vil trolig gå ut med noe mer informasjon i forbindelse med fengslingsmøtet i morgen, sier informasjonssjef Martin Bernsen til Dagbladet.

Krekars advokater hadde fryktet at klienten kom til å bli pågrepet umiddelbart etter opplesingen av dommen på fem års fengsel i Oslo tingrett i går.

- PST valgte åpenbart å vente. Det etterlater jo et inntrykk av at det Siv Jensen og Per Sandberg som styrer Politiets sikkerhetstjeneste, sier advokat Sjødin til Dagbladet, med henvisning til krav Frp-lederne i går kom med om å «bure inne» Krekar.

- Ikke i tvil I gårsdagens dom skrev retten nettopp om stadig gjentatte trusler fra Krekar, og mer enn antydet at han kom til å bruke nettopp selve domfellelsen til nye framstøt overfor tilhengerne sine.

«Han bruker oppmerksomheten rundt rettsaken, til gjennom taler på Paltalk, å ytterligere hisse opp sine tilhørere over koranbrenningen. Han fortalte i retten at han hadde flere tilhørere på Paltalk mens rettsaken pågikk, enn han pleier å ha. Krekar kommer også til å benytte denne domfellelsen til å skape ytterligere blest om sin fatwa mot de fornærmede. Det er et betydelig paradoks at denne domfellelsen av Krekar, bidrar til at truslene hans blir enda farligere», skriver retten.

- Retten er ikke i tvil om at Krekar vil komme med nye drapstrusler, hvis han konstaterer at noen krenker Koranen, tilføyer tingrettsdommer Per Fleisje i dommen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer