ØNSKER STENGING: Barack Obama gir ordre om å stenge Guantanamo-fengselet allerede torsdag, ifølge sentrale kilder. Foto: AFP/SCANPIX
ØNSKER STENGING: Barack Obama gir ordre om å stenge Guantanamo-fengselet allerede torsdag, ifølge sentrale kilder. Foto: AFP/SCANPIXVis mer

- Gir ordre om å stenge Guantanamo torsdag

Obama handler raskt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USAs president Barack Obama kommer til å gi ordren om å stenge Guantanamo-fengselet innen ett år på torsdag. Det sier anonyme kilder til blant andre nyhetsbyråene AP og AFP.

Onsdag kom nyheten om at et notat som sirkulerer i Obamas administrasjon, inneholder en ordre om at fangeleiren skal stenges innen et år.

Denne nyheten kommer kort tid etter at Barack Obama beordret at alle rettssaker mot Guantanamo-fanger skal stanses i 120 dager. Notatet inneholder også en ordre om at alle militære rettssaker mot terrormistenkte skal stanses, ifølge sentrale kilder.

Under valgkampen lovte Obama å stenge det omstridte fengselet, og det virker nå som om ordren kommer raskere enn forventet. USAs påtroppende justisminister Eric Holder sa onsdag at det kunne ta tid før leiren blir stengt, men at den kommer til å bli det. 


Ingen vil ta fangene

Om lag 245 personer holdes fengslet på marinebasen Guantanamo Bay på Cuba. Av dem er 21 menn siktet eller tiltalt. Bush-administrasjonen ønsket å stille om lag 80 fanger for retten, ifølge NTB.

Obamas administrasjon arbeider med å finne ut om noen av de mellom 60 og 120 av dem som regnes som lavrisiko-fanger, kan overføres til rehabilitering eller mulig løslatelse i andre land. For de andre er muligheten å bli overført til andre amerikanske fengsler, eller sone i sitt eget hjemland.

- I lys av de tydelige bekymringene rundt disse fengslingene, både innen USA og internasjonalt, vil rask og riktig behandling av personene som nå er fengslet på Guantanamo, og å stenge basen, vil fremme den nasjonale sikkerheten og utenrikspolitiske interesser for USA og for rettferdighen, er en av formuleringene i notatet ifølge AP. 

Det er uklart hvordan rettsforfølgelsen av de innsatte vil bli. Som en kriseløsning er det nevnt å opprette en hybrid av en sivil og militær rett, men dette blir beskrevet som siste utvei.

Skal utrede avhørsmetoder

- Jeg tror dette er veldig viktig for Obama, og det er ikke tilfeldig at dette er noe av det første han gjør. Dette er også et veldig viktig internasjonalt signal. Guantanamo er blitt et symbol på USAs flukt fra egne idealer, og brudd med grunnleggende menneskerettigheter og idealer, sa Amnesty Norges generalsekretær John Peder Egenæs da det onsdag ble kjent at Obama stanser rettssakene.

Også to andre ordrer er på trappene, og begge to omhandler de lovlige metodene for å avhøre terrormistenkte. Ifølge en kilde skal den første inneholde en ordre om at personell følger en manual som ikke tillater trusler, fysisk mishandling og såkalt waterboarding - en avhørstekninkk der fangen får en følelse av å drukne.

Samtidig vil den andre ordren gå inn for en studie av forhørsmetoder som kan knyttes til denne manualen. Det er uklart hva slags metoder det da er snakk om.

Ifølge CNN vil arbeidet også inkludere en systematisk gjennomgang av hver enkelt sak for Guantanamo-fanger..