Gir oss flere pol - mot sin vilje...

Statsminister Kjell Magne Bondevik tvinges til å gi deg lettere tilgang til sprit og vin. Regjeringen vil redusere polkøene i byene og gjøre polferdene kortere for Utkant-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Før år 2002 skal 48 nye polutsalg ha åpnet dørene. Og taxfreekvoten beholder du.

Ikke ville de ha flere vinmonopolutsalg. Ikke ville de la nordmenn få handle to liter avgiftsfri alkoholholdig drikke på utenlandsturen. Men nå har regjeringen gjort helomvending. Sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp), som også har vært tilhenger av en restriktiv alkoholpolitikk, måtte i går bekrefte at det skal bli mange nye vinmonopolutsalg i årene som kommer.

Det blir åtte nye polutsalg i år. Ytterligere 40 de neste fire åra.

Roer gemyttene

- Vi beholder også taxfreekvoten, som er en ventil i forhold til det avgiftsnivået vi har på polvarene våre. Taxfreekvoten roer gemyttene mot avgiftene, sier sosialministeren til Dagbladet.

- Å øke antall pol samtidig som vi vil redusere alkoholkonsumet med 25 prosent, er et dilemma, innrømmer Kleppa, som sammen med mange andre i regjeringsstolene har måttet gi etter for Stortingets press for flere pol. Stortingets polvedtak tvang i realiteten skeptikerne, med sosialministeren i spissen, til å gi etter.

Politikerne håper at de nye salgsstedene skal bidra til å gjøre lønnsomheten ved smugling og hjemmebrent mindre.

Flytter uten pol

- Vi vet at vinmonopolet er et viktig alkoholpolitisk instrument. Mindre kødannelse i storbyene og distriktshensyn legges til grunn når de nye polutsalgene skal fordeles utover landet, sier Meltveit Kleppa, som samtidig med gladmeldingen til dem som ønsker flere polutsalg, også legger fram en ny handlingsplan for å redusere konsumet her i landet.

Regjeringen krever nå at innsatsen mot alkoholkonsumet øker. Og det sterkt.
Forebyggende informasjon, økt kontroll av salgsstedene og bedre ettervern for alkoholskadde og deres familier blir noe av det viktigste i handlingsplanen, som legges fram fredag.

- En kraftig økning i antall vinmonopolutsalg må til for å stanse utflyttingen fra utkantkommunene, mener nestlederen i sosialkomiteen i Stortinget, Gunhild Øyangen (Ap).

Den argumentasjonen deler ikke sosialministeren:
- Det er nok helt andre årsaker til den utflyttingen, mener hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer