Nye farger i Great Barrier Reef:

- Gir oss håp

Forskere er fulle av begeistring etter å ha observert koraller som formerer seg langs kysten utenfor Cairns i Australia.

FORMERER SEG: Ferske bilder viser korallene som formerer seg i korallrevet langs kysten i Australia. Foto: Gabriel Guzman / AP
FORMERER SEG: Ferske bilder viser korallene som formerer seg i korallrevet langs kysten i Australia. Foto: Gabriel Guzman / AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kjente korallrevet «Great Barrier Reef» strekker seg nedover nordøstkysten i Australia - blant annet utenfor kysten til byen Cairns.

Etter år med ødeleggelse på revet på grunn av klimaendringer, observerer forskere nå at det bryter ut farger igjen i korallene, skriver Sky News.

Skaper nytt liv

Omtrent to tredjedeler av korallene i revet langs Australias kyst har blitt bleket av uvanlig høye havtemperaturer i 2016, 2017 og 2020.

Disse tre masseblekingene i løpet av få år har ført til at mange rev sliter med å overleve.

Natt til onsdag derimot observerte forskere koraller som befruktet milliarder av nye avkom. Hendelsen varer som regel i to til tre dager og går ut på at korallene «skyter» ut sæd og egg i havet, ifølge Sky News.

Havforsker Gareth Phillips studerer gytingen nøye.

- Revet har gått gjennom en del trøbbel, som vi alle har, men det kan fortsatt respondere - det gir oss håp, sier han til nettavisa.

Phillips sier han gleder seg over å se revet skape nytt liv.

KORALLER: Hjemmet til utallige, unike arter, blir ekstremt fort påvirket av en varmere verden. En halv grad kan ha alt å si. Det forklarer CICERO-forsker Maria Sand. - Jeg trodde ikke at en halv grad betydde så mye, sier hun. Hør mer om forskjellen på 1,5 og 2 grader global oppvarming i «Klimapodden: Tolv miljøløsninger»: https://www.acast.com/dbklimapodden Vis mer

Hetebølger truer korallene

I en ny studie fra 2021, kommer det fram at 98 prosent av Great Barrier Reef har blitt rammet av korallbleking siden 1998.

Studien, som ble publiser i Current Biology, fant ut at bare to prosent av det enorme økosystemet har sluppet unna siden den første store korallblekingen i 1998.

Det året ble det satt ny varmerekord, men i åra etter har rekorden blitt slått gang på gang.

Terry Hughes er professor og direktør for senteret for korallrevstudier ved James Cook-universitetet i Australia.

Han forklarer at frekvensen, intensiteten og omfanget av hetebølger i vannet forårsaker korallbleking, ifølge en sak omtrent en måned tilbake i tid fra NTB.

- Fem omganger med massebleking siden 1998 har forvandlet Great Barrier Reef til en samling rev med svært forskjellig historie. Det strekker seg fra de to prosentene som har sluppet helt unna bleking, til de 80 prosentene som nå har blitt alvorlig bleket minst én gang siden 2016, sier han i studien.

Hughes forklarer også i studien at koraller trenger tid til å komme seg før en ny runde med varmepåkjenning, nettopp slik at de kan få barn som sprer seg, slår seg ned og bygger opp de utarmede delene av revet.

Great Barrier Reef er verdens største korallrev og en av verdens mest kompliserte økosystemer. Korallrevet dekker et område på 348 000 kvadratkillometer. Det er nesten like stort som hele Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer