Gir penger til barnehageutbygging

Det nærmer seg enighet på stortinget om statlige tilskudd til å bygge ut nye barnehageplasser. Nå begynner de tunge forhandlingene om lavere barnehagepriser. Det er flertall for - men ikke enighet om hvordan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen har en målsetning om å få bygd 10 000 nye barnehageplasser i år. Den er de milevis unna å nå. På stortinget er det nå svært nær en enighet om å gjeninnføre det såkalte stimuleringstilskuddet som ble fjernet i 1996. Da fikk barnehageutbyggere 10 000 kroner i tilskudd for hver nye plass. I dag vil det tilsvare ca. 15 000 kroner. Dette kan komme på plass allerede i revidert nasjonalbudsjett.

- Det er flertall for økt utbyggingshastighet og lavere priser, det er tempo og modeller det står på, sier Aps Hill-Marta Solberg til Dagbladet.no

I kveld begynner arbeidet med å bli enige om kuttet i barnehageprisene.

- Vi bestemte oss for å ta det letteste først, sier SVs Øystein Djupedal.

SV og Frp ønsker en makspris på 1500 kroner i måneden så snart som mulig, Ap vil ha økt utbygging før en gradvis innføring av makspris. Regjeringspartiene og Sp er mot makspriser, men vil ha ned prisene.

- Vi aksepterer at maksprisene ikke kan komme fra 1. januar i år. Vi ser for oss en opptrapping av utbyggingstakten, og en gradvis reduksjon av barnehageprisene til 1500 i løpet av denne stortingsperioden. Vi er interessert i å få flertall, sier Djupedal.

Det betyr at SV begynner å nærme seg Aps modell. Blir Ap, SV og Frp enige om makspriser er det flertall for dette på Stortinget. Men både Ap og SV vil helst ha med seg regjeringspartiene for å sikre seg mot kjepper i hjulene.

- Vi jobber for en bred enighet, sier Aps Hill-Marta Solberg.