Gir politiet tyngre skyts

Politiet skal heretter få lov til å bruke halvautomat-våpen i spesielle oppdrag. Det bekrefter justis-minister Odd Einar Dørum overfor Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Dette er godt nytt og en vesentlig endring, sier lederen i Politiets Fellesforbund Arne Johannesen til Dagbladet. Våpendebatten blusset opp etter dødsranet i Stavanger. Politiet har lenge ønsket å skifte ut revolver med MP-5, som er et halvautomatisk våpen og langt mer treffsikkert.

Ifølge Johannessen fikk politiet i sommer støtte fra politidirektør Ingelin Killengren i dette kravet.

-  Vi kan ikke møte tunge kriminelle med en liten revolver. Det blir som å møte kanoner med sprettert, sier Johannessen. Han er fornøyd med at justisministeren følger opp rådet fra Politidirektoratet, noe som gjør politiet bedre rustet i kampen mot brutale og farlige kriminelle.

Ett av tre land

Dørum understreker overfor Dagbladet at Norge fortsatt er ett av tre land i Europa der politiet er ubevæpnet. Men politiet har lov å bruke våpen i spesielle situasjoner. I dag er det revolver som stort sett brukes. Dørum åpner nå for at politiet får halvautomatiske våpen eller tohåndsvåpen i noen biler.

-  En del biler i Oslo politidistrikt har allerede slikt utstyr, sier Dørum.

Justisministeren har vært utsatt for kraftig skyts fra opposisjonen på Stortinget etter en bølge av brutale ran, hvorav ett ble begått av voldsdømte innsatte under permisjon. Dørum varsler ingen kjappe tiltak, men sier han sammen med Riksadvokaten, Politidirektoratet og Kriminalomsorgen løpende vurderer om virkemidlene og tiltakene er gode nok.

-  Forslag om nye politimetoder er også på høring. Ett av forslagene er adgang til romavlytting, og vi er pliktige til å vurdere alle tiltak for å bekjempe terror og alvorlig organisert kriminalitet. Rettsstaten skal få de nødvendige verktøy til å møte organiserte kriminelle, sier Dørum.

Han gjør det uansett klart at fortsatt vil holde to tanker i hodet samtidig i kriminalpolitiken.

-  Jeg vil være tøff mot de tøffe, men myk mot de myke. Vi må ha skreddersøm. Noen må møtes hardere enn i dag, men vi må ikke ta alle de andre «for sikkerhets skyld.» Det enkleste er å ta alle for å ta de tøffeste. Det skal vi ikke. Straffgjennomføringen må være forskjellig for en ungdom som skal gjøre opp for seg og trenger en utstrakt hånd, og «de lure gutta», de som spiller på systemet og driver kriminell aktivitet fra fengslet. Vi erkjenner at det er en liten, tydelig gruppe av kriminelle som har plassert seg utenfor det normale samfunnet. Når de skal sone, må de regne med å bli vurdert etter hva de er dømt for, og hvem de ble dømt sammen med, sier Dørum.

Etter Stavanger-ranet ble det snakket om en ny type brutale, godt organiserte og profesjonelle kriminelle som politiet nærmest sto maktesløse overfor. Ifølge Dørum har flere saker etterpå vist at politiet har ressurser og kompetanse til å avsløre og stoppe organisert kriminalitet.

Seigt og intenst

-  Etter Stavanger-ranet, som var et militært preget ran, jobber Stavanger-politiet seigt og intenst for å oppklare saken. I metanol-saken, som jo egentlig er et massedrap, har politiet vært kjempeflinke, sier Dørum.

-  Dette er eksempler som viser at politiet har rustet seg til å møte denne type kriminalitet, forteller han.

TAR GREP: Justisminister Odd Einar Dørum vil være tøffere mot de tøffe gutta. - Blant de som sitter inne, er det kanskje noen på lukket soning som bør på åpen soning, men «de lure gutta », de som setter seg utenfor det normale samfunn, de skal få det strengere, sier han.