Gir politisk hjelp - amerikanerne betaler

President Clinton vil gjerne gi en drøy milliard kroner i hjelp til Haiti. Men det er vanskelig å gi bort så mye penger til en stat uten regjering og uten noe statsbudsjett. Derfor vil USA og Canada ha med Norge til å bygge opp de demokratiske, politiske institusjonene på Haiti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enkelt sagt er dette grunnen til at USAs utenriksminister, Madeleine Albright, overrumplet Norges utenriksminister, Knut Vollebæk, under et møte i Washinton 23. mars med spørsmålet: «Hva kan vi gjøre med Haiti?»

Vollebæk svarte med å sende UD-rådgiverne Terje Rød-Larsen og Wegger Chr. Strømmen til øystaten. Rød-Larsen og Strømmen skal rett og slett hjelpe landet til å motta hjelp.

USA og Canada har penger nok, Norge skal bare bidra med småpenger. Det er politisk hjelp i form av fredsmekling og demokratiutvikling som ønskes fra Norge.

Norge hadde aldri vært med i Haiti om det ikke var for et klart ønske fra USA og Canada, får Dagbladet opplyst på diplomatisk hold .

Demokratiutvikling

I november skal det etter planen holdes parlamentsvalg, men i øyeblikket ser det umulig ut.

Blir det mulig, kan det komme på tale å bruke Nordem, den norske beredskapsstyrken for demokrati, som kan hjelpe med å avholde rettferdige valg.

- Hvis partene ønsker at vi skal delta i videre demokratiutvikling, vil vi være positive til det, sier pressetalsmann Ingvar Havnen i Utenriksdepartementet.

Mye penger står på spill for Haitis fattige innbyggere. Clinton har foreslått å doble hjelpen til det fattigste landet på den vestlige halvkula fra 540 millioner kroner til en drøy milliard kroner i år.

Men Kongressen i USA har truet med å stanse hjelpen, hvis ikke Haiti snart få en regjering som er i stand til å ta imot den.

Uten regjering

Haiti har ikke hatt statsminister eller regjering siden juni 1997. Presidenten har utnevnt ny statsminister tre ganger, men parlamentet nekter å godkjenne utnevnelsene.

Det forretningsministeriet som regjerer må styre etter statsbudsjettet for i fjor.

Intet statsbudsjett for 1998 er lagt fram.

USA har ikke klart å komme noen vei. Nå vil man prøve en norsk kanal. Haiti er ellers nærmest oppgitt av hele verden. Mens USA og Canada kan ikke det, på grunn av strømmen av haitianske innvandrere.

«Klassisk norsk»

Innsatsen skal foregå i «klassisk norsk» stil, etter mønster fra Midtøsten og Guatemala, med «to spor», der den ene er arbeid med de frivillige organisasjonene i det sivile samfunnet og det andre på regjeringsplan.

Rød-Larsen representerer her frivillige organisasjoner, fordi FAFO allerede i fjor startet arbeid i forhold til Haiti. Strømmen representerer regjeringen.