Gir prestene DIN protest

Olav Akselsen håper din underskrift skal stanse dødsdommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I fem dager har over 18 000 av Dagbladet.nos lesere skrevet under på oppropet mot dødsstraffen mot Mokarrameh Ebrahimi og den medtiltalte hun hadde et utroskapelig forhold til.

De to risikerer å steines til døde. Amnesty International har laget et opprop som oppfordrer det iranske regimet til å avskaffe steining og dødsstraff.

Skriv under oppropet her!

Den norske utenrikskomiteen er i dag i Iran på besøk. De møter i formiddag en nyopprettet iransk menneskerettighetskomite.

- Det er en passende anledning til å videreformidle disse bekymringene for hva som skjer, sier Stortingets utenrikskomite sin leder Olav Akselsen (Ap).  

Saken er et tema som utenrikskomiten har satt på dagsorden for sitt besøk i Iran.

- Vi deler lesernes bekymringer og dette er en gyllen mulighet til å markere dette, sier Akselsen.

Og ofte er det bare kvinnene som må betale prisen for det iranske prestestyrets lover.

OVERLEVERER DIN PROTEST PROTEST: Utenrikskomiteens leder Olav Akselsen (Ap). Så langt er listen med underskrifter på over 280 sider. Foto: Eiliv Frich Flydal/Tore Gjerstad/DAGBLADET
OVERLEVERER DIN PROTEST PROTEST: Utenrikskomiteens leder Olav Akselsen (Ap). Så langt er listen med underskrifter på over 280 sider. Foto: Eiliv Frich Flydal/Tore Gjerstad/DAGBLADET Vis mer

- Utroskap på iransk har som regel bare én part. Mennene blir glemt, tilgitt eller kan betale seg ut. Det er kvinnene som må stå til rette, skriver redaktør i Dagbladet.no, Esten O. Sæther i kommentaren «Den som kaster den siste sten».


På torsdag ble steiningen av de to avlyst, men dette beroliger ikke Amnesty International.

- Vi frykter myndighetene i Iran venter på at saken skal stilne før de henger dem i stillhet, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge til Dagbladet.no.

Ifølge Egenæs er ikke paret de eneste som skal være dødsdømte for utroskap i Iran.

- Etter det vi kjenner til i dag skal det være åtte personer i tillegg til dette paret som skal dømmes til døden på grunn av utroskap, sier han.

Egenæs er glad for den massive støtten til oppropet.

Amnesty håper at Irans ønske om et godt rykte i utlandet vil stoppe dem fra å gjennomføre dødsstraffene.

INTERNASJONALT PRESS: I løpet av de siste åra har Iran vært gjenstand for internasjonalt press for å oppgi steining som straffemetode. Dette bildet viser en demonstrasjon utenfor EU-parlamentet i Brussel for tre år siden.