Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gir råd om skattesmellen

Dagbladets egen økonomiekspert, Hallgeir Kvadsheim, svarer på spørsmål du måtte ha til skatteoppgjøret.

VET RÅD: Hallgeir Kvadsheim er Dagbladets egen økonomiekspert. På fredag blir han din. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VET RÅD: Hallgeir Kvadsheim er Dagbladets egen økonomiekspert. På fredag blir han din. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Natt til fredag kommer skattelistene. Dagbladet vil gi deg den beste oversikten.

Oppdatert med om politikere, næringsliv, kultur, sport, kjendiser og mye nyttig forbrukerstoff.

Har du spørsmål knyttet til skattelistene eller skatteoppgjøret? Dagbladets ekspertpanel svarer på dine spørsmål fredag.

Hallgeir Kvadsheim er Dagbladets egen økonomiekspert. Han er utdannet siviløkonom og har siden 1999 dekket saker om personlig økonomi i Dagbladet. Mange kjenner han kanskje også i rollen som økonomisk rådgiver for programmet «Luksusfellen» på TV3.

Send inn dine spørsmål til Hallgeir Kvadsheim i skjemaet under allerede nå

I tillegg vil Skatteetaten, Skattebetalerforeningen og Norsk Presseforbund svare på andre spørsmål du måtte ha til skatteoppgjøret og publisering av skattelistene.

Nettmøte:

Skattesmell

Hva er den beste måten for å unngå skattesmell på? I 2009 ringte jeg skatteetaten å ba dem sende meg nytt skattekort. Har tabelltrekk. Ga dem den informasjonen som de trengte for å gi meg riktig tabelltrekk. Men på skatteoppgjøret i 2010, fikk jeg hele 10000 kroner i skattesmell! Skal en ikke kunne være trygg på at skatteetaten gir en riktig tabelltrekk? Jeg tjente verken mere eller mindre en det jeg oppga til dem.
– R.S

Selv om inntekten og tabelltrekket var korrekt ut fra din arbeidsinntekt, kan du f eks ha hatt høyere kapitalinntekter enn lavere rentefradrag enn det som ble lagt til grunn da skattekortet ble beregnet. For at trekket skal bli mest mulig korrekt, må man korrigere ikke bare forventet inntekt men alle større fradrag og inntekter.

dato?

Når kommer det siste skatteoppgjøret? Skulle jo komme i dag - 19 okt, men ingenting er på konto enda... :( Du gjør en god jobb på tv! vi lærer mye!
– chris

Selve oppgjøret bel klart den 19 for den som ville sjekke via altinn, men pengene tar nok noen dager før de er på konto. Tipper de fleste får dem i dag eller rett over helga

Restskatt, krav

Hei. Jeg har vært på ferie og finner brev fra kemneren om at jeg skylder 99 kr på restskatt som jeg har glemt å betale (betalt ca 11 000 i restskatt). Nå står det at dette beløpet kan sendes til tvangsinnfördring. Er det faktisk tilfellet?
– Simon

De har nok dekning for å gjøre det, ja, men i prakis er det nok sjelden at så lave beløp blir sendt til tvangsinnfordring siden det da påløper kostnader som er langt langt høyere enn de 99 kr.

Folk klager på baksmell - HVERT ÅR

Blir lei av folk som klager hvert år fordi de må betale tilbake skatt. Men er ikke det fordi dem har for lav skatteprosent? Er det ikke bare å skrive på skatteetaten når du bestiller skattekort, at du forventer å tjene f.eks. 400 000 når du egenetlig tjener 200 000? Da får du maks skatteprosent, men vil likevel få igjen på skatten, siden du betaler for mye skatt i forhold til den faktiske inntekten? Er det ikke bare så enkelt egentlig? De som må betale tilbake har vel bare for lav skatteprosent/sats og den justerer de jo selv på Skatteetaten? Burde bli folkeopplysning om dette i såfall hvis det stemmer, så slipper man all sutringen.
– Marte

Ja, du har forsåvidt rett i at man kan "lure" seg selv til å få tilgode på skatten i stedet for restskatt ved å justere opp skattetrekket. Men mange m baksmell på skatten har nok fått dette fordi ligningskontoret har satt til side fradrag som de mente at de hadde krav på, evt justert opp inntektene

Skattepenger

Hei! Fikk igjen ca. 100.000NOK på skatten. Foreløpig står de på sparekonto dedikert for boligformål. Finnes det noen andre bedre alternativer?
– JB

Ikke hvis det er kort tid til du skal benytte de til kjøp av bolig. Bare pass på at du får brukt opp BSU-kvoten

Salg av bolig...

Hei, jeg solgte en leilighet (våren, 2010) der jeg gikk 130'000,- i overskudd. Solgte den 4 uker før jeg hadde bodd der ett år. Fikk beskjed om at jeg skal trekke fra meglerkostnader, dokumentavgiften ved kjøp + diverse andre utlegg, noe som gjorde at jeg "satt igjen" med 50'000,-. Deretter fikk jeg beskjed via kjente og kjære at jeg kunne reinvistere disse pengene i bolig for å slippe å skatte av dem - og satt sammen med at alle nettaviser opplyser om at hvis du er usikker på en inntekt skal den ikke føres opp. Har nå fått brev av skatteetaten om at de etterforsker ligningen min. Hvordan stiller jeg? Hvilke sum tar de til beregning? Hva er egentlig "den faktiske straffen" om jeg har gjort noe galt - selv om jeg gjorde alt i min makt som ganske ung (21 når dette foregikk) for å etterforske hva som var korrekt - og gjorde det jeg fikk inntrykk av at var korrekt?
– Gutt.

Det nok ikke slik at man kan reinvestere pengene i bolig for å slippe å skatte av en eventuell gevinst. Mulig at de har tenkt på at du reduserer din skattemessige formue på denne måten, men det er det uansett store fribeløp (750 000) før man betaler formuesskatt. Du skal opplyse om inntekter du er usikker på, ikke nødvendigvis føre dem direkte opp i selvangivelsen, men opplyse om dem i et eget ark evt under post 5.0 i selvangivelsen. Men det er aldri for seint å ta kontakt, ring dem og opplys hvorfor du var i tvil om dette var en skattepliktig inntekt og spør hvordan du går frem for å påvise at gevinsten var 50 000 og ikke 130 000.

Samboer

Hei Vi er et par samboerpar med barn, hvor en jobber 60% og en jobber 100%. Vi har en samlet felles gjeld på rett over 2000000 og en inntekt på 245 000 og 600 000. Vil det skille mye her på samboere og gifte men tanke på fordelingen vi har i dag som er 50/50 på fradrag på lån og andre fradrag, opp i mot gifte i skatteklasse 1. Eller hadde det vært lønnsomt og fått flyttet alle fradrag over på høyeste lønning
– Morten

Det spiller ingen rolle, rentefradraget er 28 % uansett hvem av dere som tjener mest, så det er liten vits i å fordele om

Baksmell

Fikk baksmell på 27544,5, som kom overraskende, men etter å ha snakket med revisor er det lite jeg kan gjøre. Problemet er at jeg har elendig likviditet for tiden (men verdier). Er banken en mulighet? Hva slags lån? Øke boliglånet eller er dette forbrukslån, hvor behjelpelige er de med slikt?
– Arne Aasen

Ja, du bør absolutt snakke med banken om de kan øke boliglånet såpass at det dekker restskatten. Selv om du må ut med evt gebyrer til banken, er dette sannsynligvis billigere enn gebyrene og rentene som påføres et restskattekrav som du ikkke makter å betale. De er normalt ikke så interessert i hva pengene skal brukes til, iallfall ikke ved såpass små beløp. Med mindre du kan betale tilbake beløpet relativt raskt, ville jeg heller valg å å øke boliglånet fremfor et forbrukslån. Ulempen med forbrukslån er høye renter, ulempen med å øke boliglånet er at enkelte banker kan kreve noe gebyrer for å gjøre dette og i enkelte tilfeller må man bekoste en ny panteobligasjon.

Regne ut skatten, om man får tilbake eller får baksmell

hei. kan man allerede nå regne ut om man har betalt for lite eller for mye i skatt og om man kan forvente å få tilbake eller måtte betale restskatt? finnes det en kalkulator på nettet eller er det et regnestykke jeg selv kan sette opp?
– Karl Joachim

Du kan komme ganske langt på vei hvis du bruker skatteetatens kalkulator: http://www.skatteetaten.no/no/Selvbetjening/Skatteberegning/Enkel-skatteberegning-2011/

Mulig skattesmell?

Hei Hallgeir! Jeg har oppgitt frikort, da inntekten min ikke overstiger 40 000 i året (jeg er student). I år har jeg derimot hatt mer enn 60 000 i omløp på min brukskonto, ved flere innskudd fra familie i forbindelse med et innsamlingsprosjekt jeg hadde i Afrika. Disse pengene gikk da til barn i Afrika. I tillegg har jeg fått noen innskudd fra mamma og pappa rett inn på konto, som gaver. Ingen av disse overstiger verdier på 10 000, men sammen utgjør de kanskje 30 000. Hvis du legger til innskudden jeg fikk da jeg var i Afrika, blir dette til sammen over 60 000 kroner. Har jeg et problem?
– Erlend

Nei, du må ikke blande inntekt og gaver. Du kan avgiftsfritt motta inntil 1/2 G hvert år fra dine foreldre. Dette er uansett ikke skattepliktig inntekt, men mulig arveavgift. Men du slipper uansettt å tenke på det, siden du mottok under 30 000 kr fra dem totalt. Så du kan slappe helt av

Underskudd fra 2009 til 2010

Ved skatteoppgjøret for 2009 hadde jeg et underskudd på 50 088,-. I dette beløpet lå et fradrag for store tannlegeutgifter på 9785,-. Ved overføringen til 2010 har jeg bare fått godkjent 40 303,-. Det store underskuddet skyldes fradrag på 2 boliger i ett år fordi jeg ikke fikk solgt. Det jeg lurer på er hvorfor 9785,- er trukket fra ? Jeg har undersøkt på skattetatens sider på postene, men det står ikke skrevet noe sted at dette skal redusere andre fradrag ved overføring. Vet du hvorfor ? I hvilke regler eller lover og paragrafer kan man finne slike betingelser ?
– Gunn June Nybakk

Dessverre faller en del fradrag bort hvis du ikke får benyttet dem i det aktuell året, det vil si at de ikke inngår i et såkalt fremførbart underskudd. Dette gjelder blant annet foreldrefradrag og særfradrag. I tillegg gjelder dette BSU, hvis du har så lav inntekt at du ikke får benyttet hele BSU-fradraget et enkelt år, noe alle studenter og skoleelever (og deres foreldre) bør huske på.

Fellesgjeld

Kjøpte leilighet i sommer,koster totalt 3,2 mill ,betalte 1mill. uten lån,(solgte hus) (det er 2,2 mill. i fellesgjeld på den,(Obos)vil den (fellesgjelda) bli beregnet som gjeld på oss i forbindelse med skatteoppgjøret?
– Arild Jakobsen

Ja

Utleie av hybelleilighet over garasje/carport

Er det korrekt oppfattet at utleie av hybel/ leilighet over garasje/carport, ansees som aneks og ikke kommer inn under beskatning, selv om en leier ut en etasje som tilsvarer ca 40% av huset mitt? Mvh, Einar.
– Einar Kaasen

Ja, utleie av leilighet over garasje er skattefritt

Skatt på lotterigevinst.

Vant en bil på skrapelodd i sommer ,men valgte å selge den ,blir det skatt på det da ?
– Solfrid Jakobsen

Sannsynligvis ikke. Vanlige tippe- og lotterigevinster fra Norge og EØS-området er skattefrie. Men i EØS-området er kravet at det fins tilsvarende skattefrie spill i Norge, og at spillet er under offentlig kontroll. Du må uansett varsle i selvangivelsen om en såpass høy gevinst.

konsulent

Fikk restskatt på kr 16.000. Skattekontoret glemte å ta hensyn til sykdoms særfradraget selvom disse var ført opp på selvangivelsen. Etter klagen, har fått medhold men vil ta ca 6 uker til å forandre ligningen. I mellomtid får jeg varsel og trusseler fra oslo kemnerkontor, selvom jeg har pågående kontakt med en saksbehandler på kk. De er bekjent med endringer i ligningen. Kan de fortsette slik å kreve restskatten selvom de er klar over endringen?
– Remy-Maria Rodrigues-Lunde

I utgangspunktet skal du betale restskatten selv om du skal søke om endring, eller har fått medhold om endring. Så får du tilbakeført pengene. Og hvis du ikke har anledning til å betale den ut, ville jeg uansett fortsette med det du gjør, nemlig holde en åpen dialog med en saksbehandler slik at de vet hvordan saken står og ikke sender kravet ut på en fordyrende "tur" via inkasso, utleggsbegjæring etc. Du er ikke garantert "amnesti" fra denne runden, men du reduserer sannsynligheten for den

Pendlerfradrag

Hvordan dokumenterer man pendlingen på en best mulig måte slik at de som behandler selvangivelsen forstår at man er en reel pendler?
– Arne B. Ågren

Hvis det er snakk om fradrag for betalt pendlerbolig, kan det være dokumentasjon på betalt husleie, strøm, at posten sendes dit etc. Annen dok kan være bompasseringer eller flykvitt som viser hvor ofte du evt har pendlet hjemmefra. Du skal ikke måtte sende all dokumentasjon når du sender selvangivelsen, ligningskontoret drukner allerede i nok post, men opplyse om at det kan ettersendes ved forespørsel

Fribeløp

hei, i sommer bestilte jeg frikort i to deler, en på 35000 en et på resten, leverte det første til arbeidsgiveren og tjente ca 42000 altså betalte 50% skatt av 7000. fribeløpet er jo ca 39000 så er dette penger jeg vil få igjen på skatten? eller har det noe å si hva som står på frikortet og ikke fribeløpet. Har ikke brukt noe av det andre frikortet på ca 5000
– Trym

Ja, du skal ha nesten 3000 kr igjen på skatten, siden du bare skal betale 600 kr av en inntekt på 42 000 kr.

skatteklasse 2

aleneforsørger, skal jeg skatte i klasse 2? hvor mye kan jeg egentlig tjene før det blir så mye skatt at vinningen går opp i spinningen? 500 000 kr året?
– mamma mia

Ja, du skal skatte i klasse 2. Det er ingen ulemper ved å skatte i klasse 2, så jeg skjønner ikke helt hvordan vinningen skal gå opp i spinningen her. Du sparer over 10 000 kroner i skatt på å passe på at ligningskontoret setter deg i riktig klasse

lån til hus

Jeg(født1952) har to barn på 15 og17 år ,er gift og har en kone(født 1956) som har MS ,og som derfor mottar uføretrygd.Vi leier en bolig hvor vi betaler 8500 i måneden.Jeg har et påleggstrekk ilønn på 3000(statens lånekasse),i måneden.jeg jobber 125% stilling som miljøarbeider og har en inntekt netto på 24800 i måneden og min kone på 10000.Nå er det slik at vi gjerne vil kjøpe et hus,som kan gå i arv til våre barn.Men vi får ikke lån i bank,eller kjøpe ting på avbetaling fordi jeg har påleggstrekket.Vi mener vi er i stand til å betjene et lån i og med at vi betaler 8500 i måneden i husleie til privatperson.Vi betjener også kredittkortlån (ca 50000) månedlig.Har du noe råd å komme med slik at vi kan få lån til hus eller kjøpe f.eks tv,møbler på avbetaling
– leif inge apneseth

Du har sannsynligvis en betalingsanmerkning i forbindelse med kravet fra Lånekassen. Derfor bør dere prioritere å friskmelde dette kravet. Såframt det ikke er permanent overført Statens Innkrevingssenstral, kan dere som regel friskmelde kravet ved å betale det misligholdte beløpet, dvs det du skylder i renter og avdrag. Det er ikke dermed sagt at dere får lån av den grunn, men en betalingsanmerkning er definitivt et hinder i deres situasjon

inkasso

Jeg lurer på hvordan den beste måten å trå frem på er når en skylder mye skatt. Det henger igjen ved en sak da jeg var selvstendig næringsdrivende og ikke visste eller fikk hjelp til hvordan og hva jeg skulle betale. I dag er denne summen blitt større og jeg vil gjerne kvitte meg med den. Da den er vokst siden renter har kommet på vet jeg ikke lengre hva jeg skal gjøre. Hva kan jeg gjøre med dette??
– skaje

Ta kontakt med kemneren og sjekk om du kan få betalt ned gjelda i avdrag over tid (se også lignende svar i dette nettmøtet). Det er godt mulig at de i regelverket er forhindret fra å godta en slik nedbetalingsplan, men bare "tving deg inn", få et kontonummer og begynne å betale, så er det sannsynligheten mindre for ubehagelige tiltak som lønnstrekk, utleggsbegjæring, konkursbegjæring etc.

Arbeidsgivers plikt til å innbetale forskuddstrekk

Hvem er ansvarlig for restskatt som skyldes at arbeidsgiver har innbetalt for lite forskuddstrekk i de tilfeller det er blitt trukket mindre skatt enn hva skattekortet viser.
– Truls Chr. Thorud

Det er nok dessverre skattyter. Men i enkelte tilfeller har arbeidsgiver trukket skatt fullt ut fra deg, men beholdt noe av skattetrekket ulovlig selv. Da bør du selvsagt kreve mellomlegget tilbake fra arbeidsgiver, selv om det er du som må legge ut for restskatten i første omgang

baksmell- bank innskudd

Jeg driver selvstendig. I slutten av des fikk jeg inn 200 000 på konto, disse står nå oppført som bankinnskudd. Men de pengene skulle jo ut i lønn i begynnelsen av jan mnd,- så jeg har jo reelt sett ikke noe bank innskudd. Har det noe betydning i forhold til hva jeg betaler i skatt? Og er det noe jeg evt får gjort noe med??
– Irene

Såframt du har skattemessig formue under 750 000 kroner (fribeløpet), har det uansett ingen konsekvenser at det sto 200 000 på konto ved nyttår. Hvis disse pengene skulle ut som lønn til ansatte/samarbeidspartnere, må det jo motsvares av gjeld som du har mot disse på samme beløp, ergo skal det uansett gå i null på formuen, men det må vel gå fram av ditt næringsregnskap

Baksmell

Hei Hallgeir, jeg har et enkelmannsforetak og har fått en baksmell på 138 000, jeg har 75 000 på skattekontoen. Finnes det noen mulighet for å få betale deler av baksmellen som avdrag over litt tid? Hos mitt lokale kontor svarte de blankt nei "hvis ikke inntektene har falt drastisk eller noe annet uforutsett som har forverret økonomien har oppstått er det ingen mulighet for dette".
– Erik

Beklager, men av alle kreditorer som fins i denne verden, er dessverre restskatt noe av det verste å få en nedbetalingsordning for. Tro meg, dette prøver vi svært ofte i Luksusfellen. Det er ikke vond vilje fra kemneren, men de er rett og slett bundet av et nokså rigid regelverk som er bestemt av våre politikere. Men kan du ikke betale, så kan du ikke... Da er det imidlertid viktig at du holder åpen dialog m kemneren. Overfør de 75 000 iallfall, og vis dem at du ønsker å sette over så og så mye i måneden til resten av gjelden er betalt. Da er muligheten større for at de ikke tar utleggsbegjæring etc eller sender konkursbægjering, selv om de har full mulighet til dette i henhold til regelverket. vel, mulig at de sender varsel om konkursbegjæring, men de går nok ikke videre med saken hvis de ser at du holder deg til nedbetalingsplanen som du har varslet om

Skatt på oppfunnet inntekt

Hei Hallgeir, Har et merkelig spørsmål til deg. I 2008 kjøpte jeg en leilighet. Jeg flyttet ikke inn i leiligheten før sendt i 2009. Dvs jeg meldte ikke flytting før sendt i 2009. Ved skatteoppgjøret for 2010 får jeg beskjed om at jeg er ilagt skatt, straffeskatt og renter for å ikke ha oppgitt at jeg leide ut leiligheten. Nå har det seg slik at det har jeg aldri gjort. Heller aldri mottatt noen penger som skulle tilsi at jeg har gjort det. Skattsør har ikke svart på mine brev, har sendt inn brev til skatteklagenemnda, men ingen respons. Hvordan kommer jeg meg ut av knipa?
– Smurf

Merkverdig, for å si det mildt! Gjør det enkelt: Ring dem (det er faktisk lettere enn mange tror) og spør hvordan de har kommet frem til at du har leid ut en leilighet som har stått tom etter at du kjøpte den. Hva konkret støtter de seg på?

Fradrag for tannlegeutgifter

Hei! Jeg hadde i fjor tannlegeutgifter på rundt 30 000 kroner. Alt dette var nødvendig behandling (rotfyllinger, kroner etc). Jeg fikk avslag på at dette er fradragsberettiget pga at dette ikke var pga sykdom. Er dette riktig? Jeg fikk faktisk godkjent lignende behandling for tre år siden, så jeg synes det er rart at jeg ikke kan få det nå.
– Stein R

Vanlige tannlegeutgifter gir ikke rett til fradrag i selvangivelsen.Men hvis du har utgifter til kroniske tannkjøttsykdommer, marginal periodontitt, eller du har andre tannhelseproblemer som følge av annen kronisk sykdom, kan du ha rett til særfradrag for store sykdomsutgifter.

EKSPERTENE: Fra venstre Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen, Hallgeir Kvadsheim i Dagbladet, Kristine Foss i Norsk Presseforbund og Dag Christian Klevås Rye fra Skattedirektoratet. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet
EKSPERTENE: Fra venstre Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen, Hallgeir Kvadsheim i Dagbladet, Kristine Foss i Norsk Presseforbund og Dag Christian Klevås Rye fra Skattedirektoratet. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling